660 ezer szegény ember országa vagyunk

2015. május 21. - 20:24 | Belföld

Az Eurostat közzétette az EU SILC 2014-et, vagyis a jövedelmekre és életkörülményekre vonatkozó nemzetközi adatfelvétel eredményeit, a szlovákiai adatokból leszűrhető következtetéseket pedig a Statisztikai Hivatal ismertette. A számokból leginkább az derül ki, hogy manapság azok az egyének, illetve csoportok kerülhetnek szociálisan hátrányos helyzetbe, akik nem tudnak érvényesülni a munkaerőpiacon.

660 ezer szegény ember országa vagyunk

Míg tíz éve a szegénység a munkanélküli populáció 39 százalékát fenyegette, mára már a felét - ráadásul úgy, hogy a gazdasági válság idején, azaz 2009-ben tetőző 48,6 százalékos arány az azt követő években jelentősen javult, mára viszont visszaesett ugyanarra a szintre.

A statisztikákat készítő szakemberek szerint Szlovákiában azt az egyént fenyegeti leginkább a szegénység, akinek éves bevétele kevesebb volt, mint 4086 euró.

Igaz, hogy a 352 eurós minimálbér 380 euróra nőtt, és ebben a bérkategóriában csökkentek a járulékterhek, ez viszont tényleg csak ahhoz elegendő, hogy az emberek éppenhogy ne lépjék át a szegénységi küszöböt.

Aki dolgozik, az is elszegényedhet

Az elemzők óva intenek attól, hogy azt gondoljuk, aki dolgozik, az nem lehet szegény. A statisztikákból egyértelműen kivehető, hogy tavaly a 18 éven felüli, dolgozó populáció 5,7 százalékának kellett szegénységben élnie.

A szegénység 2014-ben a szlovákiai lakosság 12,6 százalékát érintette, ami csak egy árnyalatnyival jobb arány a 2013-as 12,4 százalékhoz képest.

Az is beszédes információnak számít, hogy ha egyáltalán nem működne a szociális rendszer, tehát nem lenne nyugdíj, munkanélküli- és szociális segély, valamint a többi állami juttatás, akkor a szlovák társadalom 38 százaléka élne szegénységben.

Veszélyben a családok

Ha a háztartásokat nézzük, akkor kijelenthető, hogy a gyermekes háztartásokban kétszer akkora a szegények aránya, mint ott, ahol nincs gyermek. A legveszélyeztetettebb kategóriákban az egyedülálló, óvodáskornál fiatalabb gyermeket nevelő, munkanélküli szülők vannak.

Éves összhasonlításban pedig azokban a háztartásokban növekedett leginkább a szegények aránya, ahol két szülő egy kiskorú gyereket nevel - az ilyen háztartások 13,2 százalékát fenyegeti a szegénység (a 2013-as arány 10 százalék volt).

(parameter/SME)