Fico harmadik szociális csomagjában a buszokkal és a vonatokkal foglalkozna, de szombatra más meglepetést ígér

2015. május 22. - 17:47 | Belföld

A kormány harmadik szociális csomagjában elsősorban az autóbusz- és a vonatközlekedéssel szeretne foglalkozni, amelyet 2016 elején mutatnának be hivatalosan is.

Fico harmadik szociális csomagjában a buszokkal és a vonatokkal foglalkozna, de szombatra más meglepetést ígér

Robert Fico pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette, komplex megoldást szeretne az autóbusz-, illetve a vonatközlekedés problémáinak kiküszöbölésére. A parlament szombati ülésén azonban egyelőre a második szociális csomag lesz a téma, amelyet hivatalosan is bemutat majd a kormányfő. „Holnap más meglepetések lesznek” - jegyezte meg Fico.

Ján Počiatek közlekedési miniszter szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy míg a vasúti közlekedés központilag az állam által irányított szerv alá tartozik, addig az autóbusz-közlekedést az egyes megyék szabályozzák. A miniszter szerint ezért fordulhat elő, hogy sok helyen egy időben közlekednek a vonatok és a buszok is.

A kormányfő értékelte a diákok és a nyugdíjasok számára bevezetett ingyenes vonatközlekedés eredményességét is. Fico szavai szerint az ingyenes közlekedésre a mai napig több mint 762 ezer ember igényelte a jogosultságot bizonyító igazolványt, ezzel egy időben pedig megközelítőleg 17 százalékkal növekedett a vonattal utazók száma.

Emellett a rendszeresen utazók számára biztosított 50 százalékos vasúti kedvezmény által további 10 százalékkal növekedett a vasúton utazók száma.

Fico elárulta, az ingyenes, illetve kedvezményes vonatközlekedés a jelek szerint évente összesen 13 millió eurójába fog kerülni az államnak.

A diákoknak is jut pénz a második szociális csomagból

A szombaton bemutatásra kerülő második szociális csomag az Aktualne.sk hírportál értesülései szerint segíteni fog azokon a diákokon is, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy síkiránuláson, természetiskolában vagy úszótanfolyamon vegyenek részt.

Az előzetes értesülések szerint az iskolák állami támogatást kapnak majd minden olyan diákra, aki részt akar venni ezeken a tanfolyamokon – összesen 200 eurós összeggel járulnának hozzá diákonként. Ebből a pénzből az iskolák fedezhetnék az étkezési, szállás- és útiköltségeket.

Ennek azonban az lenne a feltétele, hogy az iskolák csupán Szlovákián belül szervezzenek kirándulásokat és tanfolyamokat.

Felújítaná az óvodákat, újakat létesítene

A kormányfő emellett korábban már arról is beszámolt, hogy a második szociális csomaggal a kisgyermekes szülőknek is kedvezne, hiszen hozzájárulna az óvodák felújításához, illetve újak létesítéséhez. Sajtóértesülések szerint 10 millió euró állna rendelkezésre erre a célra.

Az ellenzéki politikusok már az első szociális csomagot is élesen bírálták, ugyanis szerintük a kormány csupán népszerűsítés miatt pazarolja a pénzt, miközben az ország ennél sokkal súlyosabb problémákkal küzd.

TASR/aktualne.sk/para