Nem megy csődbe a Váhostav, jóváhagyta a bíróság a restrukturalizációs tervét

2015. május 25. - 10:12 | Belföld

Katarína Bartalská bírónő jóváhagyta a Váhostav cégóriás szerkezetváltási tervét - tudta meg két, egymástól független bírósági forrásból a Denník N. A döntés azt követően lesz hivatalos, hogy nyilvánosságra hozák az Üzleti Közlönyben.

Nem megy csődbe a Váhostav, jóváhagyta a bíróság a restrukturalizációs tervét

Pénteken járt le a 15 napos határidő arra, hogy a bíróság döntsön a restrukturalizációs tervről, melynek értelmében törölnék a vállalat alvállalkozóival szembeni adósságainak 85%-át. Ha ez nem történt volna meg, a vállalat csődbe megy, és a megmaradt vagyonát eladták volna.

Bartalská elutasíthatta volna a restrukturalizációs tervet abban az esetben, hogy azt törvényellenesnek találja. A döntése viszont arra utal, hogy erre nem talált indokot.

A történet tehát úgy fest, hogy a Juraj Široký szlovák nagyvállalkozó érdekeltségi körébe tartozó építőipari cégóriás továbbra is pályázhat állami megrendelésekre. A korábbiakban már több száz milliónyi megrendelést kapott autópályák építésére, amit kiadott az alvállalkozóinak. Aztán míg a cége megkapta a pénzt az autópálya-szakaszokért az államtól, azt az alvállalkozóknak már nem továbbította. Most már nem is kell, ugyanis a bíróság által jóváhagyott restrukturalizációs terv szerint törölhetik az adósságuk jelentős részét.

Az állam által jóváhagyott törvény szerint pedig az állam felvásárolhatja értékük feléért a kisvállalkozók követeléseit, amit aztán vagy be tud hajtani a cégen, vagy nem.

Široký cégének csődje sokkal nagyobb veszteséget jelentene számára, ugyanis a vállalat megmaradt vagyonát értékesíteni kellene.

Denník N/TASR/para