Ezt megúsztad: Nem viszi el a pandúr a cuccaid, ha nincs nálad lóvé!

2015. május 27. - 14:58 | Belföld

Lényegében ezt célozta Alojz Hlina javaslata, amely már féléve porosodott a parlamentben.

Ezt megúsztad: Nem viszi el a pandúr a cuccaid, ha nincs nálad lóvé!

A parlament még decemberben utalta második olvasatba az OĽaNO-tól függetlenedő, majd a KDH frakciójához csatlakozott Alojz Hlina törvényjavaslatát, mely szerint az intézkedő rendőr lefoglalhatta volna a szabálysértő sofőr "ingóságait", amíg az nem fizeti ki a kiszabott bírságot.

Már az is különös, hogy egy ilyen javaslat egyáltalán második olvasatba utaltak a képviselők. Hlina úgy látja, hogy ha a sofőr a helyszínen nem tud fizetni, akkor a bírságot bizonyos esetekben már leshetik. Erre az az ötlete támadt, hogy a rendőr kapjon olyan hatáskört, hogy egyfajta zálogként lefoglalhatna valami értékeset a sofőrtől, míg az nem fizet. A törvényjavaslat szerint csak olyan tárgyakat nem foglalhatnának le, amelyek az alapvető létszükségletek kielégítését szolgálják, illetve amelyek értéke aránytalanul nagyobb a bírság összegénél. Hogy ezt a rendőr a helyszínen hogyan állapítja meg, arra a jogszabály indoklása nem tér ki.

A második körben azonban már az azt megtárgyaló bizottságok sem támogatták a jogszabály-módosítást, a plénum pedig pláne.

TASR/para