ALVILÁG: Tíz éve képtelenek felszámolni a Róbert Okoličány vezette kassai maffiát

2015. május 29. - 13:41 | Belföld

Tíz évvel ezelőtt a rendőrség dicsekedett a széleskörű akciójával, mely során Róbert Okoličány bandájának több tagját vették őrizetbe, és gyanúsították meg maffialeszámolásokkal.

ALVILÁG: Tíz éve képtelenek felszámolni a Róbert Okoličány vezette kassai maffiát

Az alvilági bűnszövetkezetet azonban azóta sem sikerült felszámolni, a bíróság képtelen dönteni az ügyükben. A legközelebbi tárgyalást a jövő hétre írták ki.

A Specializált Büntető Bíróság szóvivője, Katarína Kudjáková elárulta, hogy a maffiaperben 16 vádlott szerepel, de a nagy számuk miatt rendre meghiúsulnak a tárgyalások. Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, mikor érhetnek véget a tárgyalások.

A bűnbanda lényegében összes tagja szabadlábra került már, némelyikük folytatta is a bűncselekmények elkövetését.

Róbert Nigutot tartják közülük az egyik legveszélyesebbnek. Őt az Alkotmánybíróság döntése alapján helyezték szabadlábra még 2008-ban. 2013 augusztusában azonban a rendőrség szerint Nigut volt az, aki rálőtt egy személyre Kassa mellett. Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Eljárásbeli hiba miatt a Legfelsőbb Bíróság 2009-ben szabadlábra helyezte Jaroslav Potúčeket is, akit a kassai maffialeszámolások végrehajtójának tartanak.

Potúčeket és Okoličányt négy hónappal korábban ítélte a bíróság életfogytiglanra. 2010 februárjában viszont szintén a Legfelsőbb Bíróság eltörölte az ítéletet, és elrendelte az ügy újratárgyalását. Erről Milan Karabín, az LB korábbi elnökének szenátusa döntött.

A Speciális Ügyészség nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy ki lehet a felelős azért, hogy az ügyet még mindig nem sikerült lezárni.

A specializált bíróságon Ivan Králik szenátusa foglalkozik az Okoličány-banda ügyével. Ő korábban a bíróság első alelnöke volt, 2006-ban azonban, amikor másodjára is győzött a pályázaton, az akkori HZDS-es igazságügy-miniszter, Štefan Harabin nem volt hajlandó kinevezni.

Králik szenátusa két éve a pozsonyi Sýkora-klán tagjainak bűnvádi eljárásával is foglalkozott, és 2013-ban szigorú büntetéseket szabott ki a maffiózókra.

Az Okoličány-banda ügyét a bíróság korábban külön perekre osztotta szét, azt a döntését viszont a Legfelsőbb Bíróság annak törvénytelenségére hivatkozva eltörölte, és elrendelte, hogy újra együtt tárgyalják őket. Így viszont a vádlottaknak alkalmuk van obstrukcióra, és vagy ők, vagy ügyvédeik vagy a tanúk közül valaki folyton hiányzik, és nem tudnak tárgyalni.

Róbert Okoličányt idén áprilisban ismét őrizetbe vette a rendőrség. Azzal gyanúsították meg, hogy fiával, Filippel és embereivel ingatlanokkal foglalkozó vállalkozókat félemlítettek meg. Emiatt vizsgálati fogságba került, fiával együtt.

Az, hogy Okoličányt őrizetbe vették, nem nagy ügy. Párszor már megtörtént, viszont eddig minden alkalommal valamilyen okból szabadlábra helyezték.

SME/para