Drágulni fog a cigaretta - már vezetés közben sem dohányozhatunk mindig

2015. május 30. - 10:16 | Belföld

Ráfizetnek a dohányzók a rossz szokásukra, a 19 darabos dobozokat kivonják a forgalomból.

A kormány elfogadta azt a törvényjavaslatot, miszerint a 20 darabos cigarettás dobozokon kívül másféléket tilos lesz árusítani. A dohányzás a sofőröknek is sokba kerülhet, ugyanis az OľaNO képviselői a vezetés közbeni dohányzás megtiltását javasolják, amennyiben a járműben 18 év alatti személy tartózkodik. A kihágásért vaskos bírságot szabnának ki.

A kormány az EU törvényhozására reagált ezzel az új javaslattal. Az elemzők egyelőre nem tudják megmondani, hogy mennyivel fog drágulni a cigaretta. „Ha ez az egész Európai Unión belül érvényes lesz, akkor szerintem az rendben van, mivel maga a csomagolás térfogatilag nem volt hatékony, ugyanis az eredeti csomagolás nagyságához képest egy cigarettával kevesebbet raktak bele. Mindenesetre úgy gondolom, hogy emelkedni fog az ára, mivel megnövekszik a csomagolás súlya és tartalma is“ – mondta Ľubomír Drahovský elemző.

Amennyiben a járműben fiatalkorú személy tartózkodik, és a sofőr dohányzik, akár 497 eurós bírságot is kiszabhatnak. Eva Horváthová képviselőnő szerint ezeket úgy fogják szankcionálni, mint a többi kihágást. Az OľaNO azt javasolja, hogy ezeket a személyeket pont úgy bírságolják, mint azokat, akik cigarettát adnak el fiatalkorúaknak. „A járműben lehet dohányozni, ez nem törvénybeütköző. De ami a nemdohányzók védelmét illeti, mindenhol egyformának kéne lennie. Tehát aki olyan felelőltlen, hogy fiatalkorú közelében dohányzik, akár a játszótéren, akár az autóban, ugyanolyan bírságot kéne kapnia“ – mondta Jozef Drahovský közlekedési elemző.

A cigaretta Szlovákiában

- első dohányzás – a szlovákok 60 százaléka 15-18 év között szívja el első cigarettáját
- a szlovákok 6 százaléka még 15. életéve betöltése előtt rágyújtott
- a legtöbb szlovák naponta 11-12 darab cigarettát szív el
- a szlovákok 59 százaléka próbálta letenni a cigarettát
- a világon évente 700 ezer életet követel a dohányzás

Cas.sk/para