Itt az eddigi legjobb indok, amiért nem vizsgálják a Lexa-féle SIS-t a Remiáš-gyilkosság ügyében

2015. június 1. - 08:58 | Belföld

Régóta hangoztatott indok a Remiáš-gyilkosság kivizsgálásának megszüntetésére, hogy Vladimír Mečiar amnesztiái gátolják azt. Dušan Kováčik speciális ügyész talált most még jobb indokot. Szerinte ugyanis "nem Ivan Lexa, a SIS akkori igazgatója állt mögötte".

Itt az eddigi legjobb indok, amiért nem vizsgálják a Lexa-féle SIS-t a Remiáš-gyilkosság ügyében

Dušan Kováčik szerint nem is áll fenn olyan lehetőség, miszerint Róbert Remiáš rendőr 1996 áprilisában történt meggyilkolása mögött a szlovák titkosszolgálat akkori igazgatója, Ivan Lexa állhat.

A speciális ügyész ezzel Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány szavaira reagált, aki újból kijelentette, hogy Vladimír Mečiar amnesztiái akadályozzák azt, hogy kivizsgálják Michal Kováč államfő fia elhurcolásának ügyét, és ezzel összefüggésben Remiáš meggyilkolását. Korábban a bíróság is az amnesztiákra hivatkozott, amikor 2006-ban felfüggesztette a nyomozást. Lexát azt megelőzően azzal gyanúsították, hogy a SIS-igazgatójaként az alvilág köreiben megrendelte a rendőr meggyilkolását.

"Megkérdőjelezhető alvilági személyek"

Kováčik szerint azonban Lexa gyanúba keverése megkérdőjelezhető alvilági személyek öncélú és igaztalan állításain alapult. "Kétségtelen, hogy az a cselekmény nem történt meg, amely ügyében folyt a nyomozás" - közölte Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészség szóvivője. Tehát szerintük a helyzet az, hogy Lexa nem bérelt fel alvilági személyeket a gyilkosságra.

Kováčik nem válaszolt a SME azon kérdésére, hogy a vizsgálat folytatódhatna-e, ha Mečiar-amnesztiái érvényüket vesztenék.

Gašpar a múlt héten állította, hogy a gyilkossági ügyet már nem lehet kivizsgálni, mivel szorosan összefügg azon bűncselekmények bizonyítási eljárásával, amelyekre az amnesztiák vonatkoznak.

Jozef Šátek, az ügyben nyomozó csoport egykori vezetője azonban kizárja, hogy kapcsolat állna fenn az amnesztiák és gyilkosság között. Szerinte az igazság az, hogy átfedés van az elnök fiának elhurcolása és a gyilkosság között. Az amnesztiák azonban az elhurcolásra vonatkoztak.

A nyomozás megszüntetése

Remiáš az elhurcolás ügyének koronatanúja, Oskar Fegyveres összekötője volt. Fegyveresnek azonban azt követően, hogy a rendőrségen tanúvallomást tett arról, hogy a SIS áll az egész mögött, külföldre kellett menekülnie. Amikor a nyomozócsoport ezen a szálon kezdett továbbhaladni, Šáteket leváltották.

A Mečiar-korszak vége után a rendőrség újraindította a nyomozást, és arra jutottak, hogy Kováč elrablása mögött a Lexa vezette SIS állhat. A bíróság azonban 2002-ben leállíttatta ezt a nyomozást az amnesztiákra hivatkozva.

A Remiáš-gyilkossággal az alvilág olyan ismert végrehajtóit gyanúsították, mint Jozef Roháč vagy Imrich Oláh. A Pozsonyi Kerületi Ügyészség azonban 2006-ban bizonyítékok hiányára hivatkozva felfüggesztette ezt a nyomozást is.

A rendőrség ezt követően folytatta még a nyomozást, 2008 márciusában azonban felfüggesztették ismét, és ez a mai napig érvényes. Iveta Kopčová, a pozsonyi ügyészség vezetője szerint sincs összefüggés a Mečiar-amnesztiák és a Remiáš-gyilkosság ügyében folytatott nyomozás leállítása között.

SME/para