Véget ért a harmadik fegyveramnesztia

2015. június 1. - 16:57 | Belföld

Május 31-én, Szlovákiában véget ért a harmadik fegyveramnesztia, amely során az állampolgárok leadhatták illegálisan tartott fegyvereiket és lőszereiket megúszva a büntetést.

Véget ért a harmadik fegyveramnesztia

A leadott fegyvereket ballisztikai vizsgálatnak vetik alá.

Öt hónap alatt, pontosabban múlt év decemberétől ez év áprilisáig 2293 illegálisan tartott lőfegyvert és 28 241 darab lőszert adtak le a rendőrkapitányságokon. A három fegyvermanesztia során a leadott fegyverek száma átlépte a 10 ezres határt. Ezt szerette volna elréni Robert Kaliňák belügyminiszter, ami úgy tűnik, sikerült is.

Legtöbb fegyvertől,összesen 658 darabtól Besztercebánya megyében szabadultak meg. Legkevesebb illegálisan tartott fegyvert, 314-et Nyitra megyében vittek be az emberek a rendőrkapitányságokra. Legtöbb lőszer (4672 darab) Besztercebánya megyében került leadásra, második helyen áll e téren Pozsony megye (4324), harmadik pedig Nyitra megye lett a sorban (3993). Az volt a célja a harmadik fegyveramnesztiának, hogy csökkentsék az illegálisan tartott lőfegyverek és lőszerek számát, ily módon kisebb az esélye annak, hogy bűncselekményeket követnek el ezekkel a fegyverekkel.

Az összesített adatokat jövő héten hozzák nyilvánosságra -- informálta a TASR hírügynökséget a belügyminisztérium sajtóosztálya.

TASR/para

Címkék: fegyveramnesztia