Finom porral telítődik a tüdőnk - Alig van olyan ország Európában, ahol szennyezettebb a levegő

2015. június 4. - 14:58 | Belföld

Szlovákia a legszennyezettebb levegővel rendelkező országok közé tartozik Európában. Ez derül ki az Eurostat adataiból. Az Egészségügyi VIlágszervezet (WHO) szerint nálunk évente 6300-an halnak meg a szennyezett levegő miatt fellépő szövődmények miatt. Ennél pedig csak Bulgáriában és Lengyelországban rosszabb a helyzet - foglalta össze a SME.

Finom porral telítődik a tüdőnk - Alig van olyan ország Európában, ahol szennyezettebb a levegő

Miroslav Šuta orvos, környezeti és egészségi kockázatok szakértője úgy látja, hogy azok a porrészecskék, amelyeket szabad szemmel is látunk, a legkevésbé ártalmasak. "Azok a legkevésbé befolyásolják az egészségi állapotunkat, ugyanis fennakadnak az orrüregünkben vagy a felső légutakban, és onnét nem jutnak tovább" - fogalmazott.

Hozzátette, hogy a fő gondot az apró részecskék okozzák, amelyek eljutnak a tüdőnkig. Az ultrafinom porrészecskék pedig lényegében már gázként viselkednek és a vérünkbe is utat találnak, ezáltal a szívünket és érrendszerünket is veszélyeztetik. A vérkeringéssel eljuthatnak az agyunkba, májunkba, állapotos nőknél pedig a méhlepényen keresztül a magzatba is.

Városok, természet, közlekedési eszközök

A Clean Air elnevezésű nemzetközi projekt keretén belül számos helyen végeztek légszennyezettségi méréseket Szlovákiában is - közlekedési csomópontokban, a hegyekben, de a tömegközlekedési eszközökön is.

A legsúlyosabb a helyzet e tekintetben a bevásárlóközpontok föld alatti garázsaiban volt, ahol köbcentiméterenként stabilan 100 ezer felett volt a porrészecskék száma. Nyitott térben ennél tízszer-hússzor is alacsonyabb ez az érték.

Érdekesen alakultak a mérések a tömegközlekedési eszközökön. A trolibuszokon és az újabb típusú autóbuszokon a városi levegőéhez hasonló a porrészecskék sűrűsége. Az autók esetében pedig ezen nem segítettek sem a zárt ablakok, sem a szellőztetés.

Forrás: SME

Kare Press-Kristensen dán levegőminőségi szakértő szerint az autókban lévő szűrőberendezések nem hatékonyak az ultrafinom porrészecskék kiszűrésében.

A vonatok esetében az elektromosak állták meg leginkább a helyüket, míg a dízelvonatok esetében sokkal rosszabb volt az eredmény, leszámítva az első osztályt.

A környezetvédelmi minisztérium a szilárd tüzelőanyagokkal való fűtéssel is magyarázza egyes helyeken, lakásokban a magasabb fokú légszennyezettséget. Egy régebbi kályha esetében ugyanis a porrészecskék sűrűsége a 207 ezret is elérheti négyzetcentiméterenként.

A minisztérium védekezik

A tárca ugyanakkor megtévesztőnek találja az európai szintű mérésekből származó adatokat. Maroš Stano szóvivő szerint nem teljesen tükrözik a valóságot, mivel befolyásolja azokat a szlovákiai mérőállomások helyzete.

A Fenntartható Alternatívák Központja a minisztérium szemére veti, hogy érthetetlenül blokkolják Szlovákiában a szennyezőanyag-kibocsátásról szóló szigorú európai irányelvet. A minisztérium azzal védekezik, hogy az irányelvet abban az esetben támogatják, hogy "az technikailag és gazdaságilag is kivitelezhető" lesz.

A szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésére tett javaslat Szlovákia esetében az egyik legnagyobb. Az aktivisták azt javasolják, hogy alakítsanak ki a nagyvárosokban kötelező jelleggel alacsonyan szennyezett zónákat, emellett pedig fejlesszék a kerékpárral való közlekedés infrastruktúráját, továbbá alkalmazzák a "szennyező fizet" (polluter pay principle) elvét.

A légszennyezésért kiszabott bírságok a Környezetvédelmi alaphoz érkeznek. Tavaly, a 2013-as évre vonatkozóan összesen 12 millió eurós bírságot szabtak ki ezen a téren. A WHO szerint azonban a légszennyezettség okozta kár többszöröse annak, mint amekkora a bírság.

SME/para

Címkék: légszennyezés