Dunaszerdahelyen tett látogatás is szerepet játszott abban, hogy az ET a kisebbségi jogok erősítésére szólította fel Szlovákiát

2015. június 5. - 09:58 | Belföld

Az Európa Tanács állásfoglalása a szlovák hivatalok által 2014 januárjában nyújtott információ, illetve Kassán, Eperjesen, Dunaszerdahelyen és Pozsonyban tett tavaly szeptemberi látogatás eredményei alapján született.

Dunaszerdahelyen tett látogatás is szerepet játszott abban, hogy az ET a kisebbségi jogok erősítésére szólította fel Szlovákiát

Az Európa Tanács kisebbségvédelmi tanácsadó szervének állásfoglalását tette közzé csütörtökön. Ebben leszögezik, hogy gyengült Szlovákia képessége a nemzeti kisebbségek védelmének hatékony koordinálására, és arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy szenteljen nagyobb figyelmet a kisebbségi jogok betartásának.

Az ET arra is figyelmeztette a kormányt, hogy fejtsen ki nagyobb igyekezetet a romák diszkriminációjának megakadályozására, mindenekelőtt az oktatás területén.

Az állásfoglalásban megállapítják, hogy a szlovák intézményrendszer 2010 és 2012 között bekövetkezett jelentős változásai gyengítették a kormány lehetőségeit a nemzeti kisebbségek védelmével összefüggő kérdések hatékony kezelésére.

Felkeltette az Európa Tanács figyelmét, hogy a romaügyi kormánybiztos a belügyminisztérium védnöksége alá került, ami viszont azt sugallja, mintha a roma közösség jogai biztonsági kockázatot jelentenének.

Elismerik, hogy jelentős lépések történtek az államnyelv és a nemzeti kisebbségek anyanyelv-használata közti egyensúly megteremtése ügyében, ám úgy vélik, a bevezetésük rugalmatlan.

A brüsszeli testület szerint a romák jogainak érvényesítése akadályokba ütközik, és különösen riasztónak találják az iskolai szegregációjukat. Az oktatásügyi rendszerben uralkodó romaellenes hangulaton az ET szerint sürgősen változtatni kell, és olyan intézkedéseket elfogadni, melynek eredményeként a roma gyerekeket integrálják a hagyományos osztályokba, míg a speciális iskolákban történő elhelyezésüket csak rendkívüli esetek indokolhatják.

A romák jogainak érvényesítése és a velük szemben táplált gyűlölet megszüntetése érdekében is döntő fontosságú intézkedésekre van szükség az ET állásfoglalásában közöltek szerint.

TASR/para