Kiderült, hogy milyen véleménnyel vagyunk a szlovákiai oktatásról – a tanároknak fizetésemelést ígérnek

2015. június 7. - 16:14 | Belföld

Egy felmérés szerint az emberek azt szeretnék, hogy a tanárok azonos mértékben fejlesszék a gyerekek tehetségét. Az is kiderült, hogy főleg a kisebbség válaszolt úgy, hogy az a jó tanár, aki képes felfedezni és fejleszteni a gyerek tehetségét. Vajon milyen változtatásokkal fog előállni az oktatásügyi minisztérium, és mikor emelik meg a tanárok fizetését?

A Nové školstvo nevű polgári társulás közzétette annak a felmérésnek az eredményeit, melyben megközelítőleg ezer személyt kérdeztek meg, hogy mi a véleményük a hazai oktatásról.

A válaszadók kétharmada úgy véli, hogy a tanárnak minden diákra figyelmet kell szentelnie. Érdekesség, hogy 13 százalékuknak mindegy, hogy a tanár főleg csak azzal a diákkal foglalkozzon, aki tanulni akar.

Az is kiderült, hogy sokak szerint a jó a tanár tanítás közben figyelembe tudja venni a gyerekek igényeit, nem csak a legtehetségesebbek azonosítására képes. A végeredmény azt is megmutatta, hogy sokkal nagyobb az irányadó tanár utáni igény, mint a „tanár-barát“ iránti. 60 százalék gondolta úgy, hogy ezen hivatás a tanításon kívül a nevelésről is szól.

Az oktatásügyi minisztérium februárban új oktatási programokat hagyott jóvá, melyek szeptembertől lesznek érvényben. Nagyobb hangsúlyt fektetnének a természettudományi és a műszaki oktatásra. Az angol nyelvet első idegen nyelvként határozzák meg, míg a második idegen nyelvként választhatják a francia, a német, az olasz, a spanyol, illetve az orosz nyelvet.

Az oktatásügyi minisztérium szorgalmazni fogja, hogy biztosítsák a tanárok fizetésének emelését 5 százalékkal.

aktualne.sk/para

Címkék: oktatás, vélemény, tanár