ALKOHOLTESZT: Hidd el, fogalmad sincs, milyen élelmiszertől fújhatsz akár egy ezreléket is!

2015. június 8. - 15:35 | Belföld

A gépjárművezetők között elterjedt mítosz, hogy például kompóttól vagy valamilyen erjedő élelmiszertől pozitív lehet az alkoholtesztünk. Nos, ez nem így van, ellenben olyasvalami növelheti meg az alkoholszintünket, amire nem is gondolnánk.

ALKOHOLTESZT: Hidd el, fogalmad sincs, milyen élelmiszertől fújhatsz akár egy ezreléket is!

A Szlovákiai Fogyasztók Szövetsége a rendőrséggel együttműködve tesztelt le 11 élelmiszert és higiéniai terméket. A tesztalanyok közt négy nő és öt férfi volt, mindannyian 19 és 44 év köztiek, különböző testalkatúak.

Az alkoholtesztek eredménye eléggé meglepő lett. Elsőként az erjedő élelmiszerek kerültek sorra, hogy megvizsgálják a mítoszt. A tesztalanyok két decivel megittak almaléből, illetve az ismert üdítőitalból, a Vineából. Az alkoholteszt nullás eredményt hozott.

Kipróbálták ugyanezt kefirrel is, három deci elfogyasztása után azonban az alkoholszint továbbra is nulla maradt. Hasonló volt az eredmény a Zlatý Bažant Radler után - egyik tesztalany alkoholtesztje sem lengett ki.

Következett a szilvakompót, amit gyakorta szolgálnak fel ebéd mellé. A teszt előtt két nappal már felnyitották a befőttet, de az alkoholszintet így sem emelte.

Az ezt követő élelmiszerek esetében azonban egészen meglepő eredmények születtek. Ezek közé tartozik a közkedvelt kókuszos szelet, a Margot. Ennél ugyanis mindegyik tesztalany eredménye pozitív lett, kettejük esetében pedig meglepően magas. Az egyik férfi ugyanis 0,18 mg/l-t (0,38 ezreléket), egy másik pedig 0,25 mg/l-t (0,52 ezreléket) fújt. Az átlag 0,11 mg/l (0,23 ezrelék) volt.

De még a Margot is kispályás volt a nem kevésbé kedvelt Mila kekszhez képest, amely esetében az átlagos és a legmagasabb mért alkoholszint is magasabb volt. Nyolc tesztalanyt figyelembe véve az átlagos eredmény 0,14 mg/l (0,29 ezrelék) volt. Egy férfi ugyanakkor 0,26 mg/l-t (0,54 ezreléket), egy pedig 0,53 mg/l-t (1,1 ezreléket) fújt közvetlenül az elfogyasztása után. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy az illető alkoholszintje meghaladta azt a szintet, amelynél már bűncselekménynek számít a járművezetés.

Egy további édesség, a Magnum de Champagne esetében 0,13 mg/l (0,27 ezrelék) volt az átlag, és 0,29 mg/l (0,60 ezrelék) a maximum.

Nos, a rossz hír az, hogy ez valóban megtörténhet bárkivel, a jó viszont az, hogy mivel nem valós alkoholfogyasztásról van szó, az ismételt alkoholteszt 15 perc elteltével már nullás eredményt mutatott mindenkinél, minden esetben.

A sofőrök gyakran hivatkoznak arra is, hogy valamilyen alkoholtartalmú gyógyszerkészítményt fogyasztottak vezetés előtt. Emiatt letesztelték a svédcseppet, köhögés elleni cseppeket és szájvizet is. Amikor a sofőr jelzi, hogy ilyesmit fogyasztott vezetés előtt, a rendőr 15 percet vár az alkoholteszttel. Ezt a módszert választották ennél a tesztnél is, és az eredmény nulla volt.

Az említett élelmiszerek vagy gyógyszerek ideiglenesen emelhetik az alkoholszintünket, de 15 perc elteltével annak nyoma sem marad.

Denisa Baloghová rendőrségi szóvivő közlése szerint abban az esetben, ha valaki alkoholt fogyasztott, az ismételt tesztnél emelkedik az alkoholszintje, de mindenesetre biztosan nem csökken le nullára. Ha a sofőr biztos abban, hogy nem fogyasztott alkoholt, kérhet vérvizsgálatot is.

Čas.sk/para