FEGYVERAMNESZTIA: Az amerikai polgárháború idejéből származó puskát is leadtak

2015. június 8. - 14:38 | Belföld

A december 1-jén kezdődött és május végével zárult harmadik szlovákiai fegyveramnesztia során 3035 lőfegyvert és 36 326 lőszert adtak le az emberek rendőrségeken. Erről Robert Kaliňák belügyminiszter és Ľubomír Ábel országos rendőrkapitány-helyettes beszélt hétfői sajtótájékoztatóján.

FEGYVERAMNESZTIA: Az amerikai polgárháború idejéből származó puskát is leadtak

Kaliňák hangsúlyozta, hogy a három fegyveramnesztia során összesen több mint 11 ezer lőfegyvert szolgáltattak be. Most a legtöbbet, 453-at a Zsolnai, míg a legkevesebbet, 214-et a Trencséni kerületben adtak le. A belügyminiszter kiemelte, hogy a fegyveramnesztiák is hozzájárultak ahhoz, hogy Szlovákiában ez idő alatt 60%-kal csökkent a lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények száma.

A leadott fegyverek mintegy 10%-a volt perkussziós vagy házilag átalakított, több mint fele hosszúcsövű, 40%-uk pedig revolver vagy pisztoly. A maradékot alkották a betiltott vagy történelmi fegyverek.

Az egyik legkülönlegesebb fegyver, amit leadtak, egy, az amerikai polgárháború idejéből származó Sharp puska volt. Kaliňák szerint az első Csehszlovák Köztársaság idején kerülhetett az országba.

Ugyancsak ritkaság az átalakított Mauser pisztoly, amely pedig az első világháború idejéből származik.

A 2005-ös első, majd a 2009-es második fegyveramnesztia alkalmával összesen nyolcezer fegyvert adtak le. A leadott fegyvereket és lőszereket ballisztikus vizsgálat alá vetik, ennek során kiderülhet, hogy követtek-e el velük valamilyen bűncselekményt.

Ha nem, akkor ezt követően a tulajdonosuk engedélyeztetheti őket, amennyiben ő is megfelel a fegyvertartás követelményeinek, de átruházhatják a fegyver tulajdonjogát másra, aki teljesíti annak feltételeit. Amennyiben ez nem történik meg, az állam birtokába kerül a fegyver.

Az előző két fegyveramnesztia során leadott 7830 lőfegyverből 631 került az állam tulajdonába, közülük 313-at soroltak a már betiltott fegyverek közé - ezek az automata vagy katonai lőfegyverek vagy olyanok, amelyekre tiltott alkatrészeket szereltek.

TASR/para