MAFFIAPER: Végérvényesen lezárult a nyomozás Čongrády meggyilkolása ügyében

2015. június 8. - 12:37 | Belföld

A NAKA lezárta a nyomozást a Sýkora-klán egyik egykori vezetője Peter Čongrády meggyilkolása ügyében.

MAFFIAPER: Végérvényesen lezárult a nyomozás Čongrády meggyilkolása ügyében

Tavaly a gyilkossági ügyben három személyt már elítéltek, most öt gyanúsított ellen tettek újabb vádemelési javaslatot.

Martin Wäldl, az Országos Rendőrkapitányság szóvivője kifejtette, hogy a Čongrády elleni 1999-es gyilkossági kísérletről, és a maffiózó 2004-es meggyilkolásűról van szó.

Az 1999-es gyilkossági kísérlettel Sergej Miňajlenkót, Peter Holáňt, Roman J.-t és Dušan Š.-t, míg a 2004-es gyilkosság ügyében Miňajlenko, Holáň és Vladimír Š. ellen született vádemelési javaslat. Mindannyian jelenleg a rácsok mögött vannak, és amennyiben beigazolódik a bűnösségük, rendkívüli büntetésre számíthatnak.

A Sýkora-klán egyik ágának vezetőjeként ismert Peter Čongrádyt 2004 szeptemberében ölték meg. 2012 májusában eredetileg Viliam Mišenkát, a nyitrai alvilág vezéreként ismert Ľuboša Ferust, a Specializált Büntetőbíróság által tavaly más bűnügyért elítélt Roland Zdichavskýt, a még mindig Belizében tartózkodó Karol Mellót, illetve Štefan Borkót vádolták. A rendőrség azonban visszavonta a vádemelést, mivel az egyik tanú hamis vallomásán alapult.

2004. szeptember 9-én délelőtt aztán a pozsonyi Pečnianska utcában lévő pizzéria előtt a két bérgyilkos lőtte le Čongrádyt és testőrét. A maffiózót a fején is érte egy lövés, ő a helyszínen meghalt, a testőre megúszta egy comblövéssel.

Peter Čongrády a Miroslav Sýkora által alapított alvilági csoport egyik legbefolyásosabb embere volt, miután az alapítót meggyilkolták. Sýkora utódja a klán élén Róbert Lališ volt, akit minimálisan tíz gyilkossággal vádolnak, és aki jelenleg is szökésben van.

TASR/para