Újabb rekord a szlovákiai HIV-fertőzések terén

2015. június 8. - 10:35 | Belföld

Húsz évvel azután, hogy a HIV-fertőzés Szlovákiában még nagyon rendkívüli esetnek számított, az utóbbi két évben rekord mértékben növekedett az új esetek száma. 2013-ban csaknem megduplázódott az újonnan diagnosztizált HIV-fertőzöttek száma (80), tavaly pedig még ez is megdőlt (83).

Újabb rekord a szlovákiai HIV-fertőzések terén

A Közegészségügyi Hivatal HIV/AIDS-megelőzéssel foglalkozó nemzeti programról szóló jelentésében közölte, hogy 2014-ben 83 személynél diagnosztizálták a HIV-fertőzést.

Az újonnan diagnosztizált HIV-fertőzöttek mindegyike szlovák állampolgár, a fertőzötteknél négy esetben alakult ki az AIDS betegség, a tavalyi évben pedig ketten hunytak el AIDS-ben.

Szlovákiában 1985 óta követik figyelemmel a HIV-fertőzéseket. Azóta 725 esetet jegyeztek fel, közülük 595 személy szlovák állampolgár. 78 fertőzöttnél alakult ki az AIDS, és a megfigyelések kezdete óta 53-an haltak meg. Túlnyomó többségben férfiak fertőződtek meg, a nők összesen 79-en voltak.

A fertőzött férfiak 65%-a egy másik férfival való szexuális viszony következtében fertőződött meg. A HIV fertőzöttek túlnyomó többsége a fővárosból vagy annak környékéről való.

Az új esetek számának növekedése ellenére Jozef Gnida, a a HIV segély (HIV pomoc) nevű polgári társulás vezetője szerint csökken a várakozási idő, és ma már két hét alatt megtudhatják az eredményt.

A HIV-fertőzöttek számára nagy jelentőséggel bírnak a rendszeres kivizsgálások. Évente legalább kétszer részt kellene venniük a vizsgálatokon, hogy kiderüljön, milyen hatása van a gyógykezelésnek.

Szlovákiában múlt év augusztusában volt kritikus a helyzet, amikor is a Nemzeti HIV/AIDS Referenciaközpont leállt a vizsgálatokkal. A Szlovák Egészségügyi Egyetem, amely hatáskörébe tartozik a központ is, arra hivatkozott hogy az egészségügyi minisztériumtól rendkívül kevés pénzt kapnak erre. Ugyanakkor a minisztérium akkori és jelenlegi szóvivője is azt közölte, hogy az egyetem nem számszerűsítette azóta sem, mennyi pénzre volna szüksége a vizsgálatokra.

SME/para

Címkék: HIV-fertőzés, AIDS