SOKKOLÓ EREDMÉNYEK: Rengeteg iskolásnak van már tapasztalata a dohányzásban és szexuális téren is

2015. június 9. - 14:17 | Belföld

A HBSC társaság 2014-ben 130 alapiskola, megközelítőleg 10 ezer 11, 13 és 15 éves diákjaival végzett el egy felmérést. Az eredmények megdöbbentőek.

Az iskolások harmada küzd valamilyen allergiával, negyede iszik minden nap ízesített italt, és minden ötödik diák hetente legalább egyszer fogyaszt energiaitalt.

A HBSC felméréséből az is kiderült, hogy a 11 évesek 40 százalékánál a szülők nem korlátozzák a gyerekeket az édességek és a cukros italok fogyasztásában. A dohányzás terén kiderült, hogy a 13 évesek harmadának, valamint a 15 évesek felének van tapasztalata a cigarettázásban.

Az alkoholfogyasztással a 15 évesek felének van tapasztalata, míg az elmúlt hónapban a 40 százalékuk fogyasztott szeszes italt. A fiúk és a lányok között azonban minimális a különbség e téren.

A 15 évesek esetében a lányok 14 százalékának, míg a fiúk 18 százalékának volt már élménye szexuális kapcsolatban. A 2010-es adatokhoz képest a lányok esetében jelentős növekedést észleltek.

A fiúk több mint fele úgy véli, hogy hamarább is megtörténhetett volna az aktus, míg a lányok több mint fele gondolja úgy, hogy várni kellett volna még.

A 2010-es adatokhoz képest a 15 éves fiúk esetében csökkent a fizikai aktivitás, azonban a tévénézéssel és a számítógépezéssel töltött idő jelentősen csökkent. Az iskolások 10 százaléka vallotta be, hogy zaklatásnak vannak kitéve, miközben 46 százalékuk erről senkinek sem beszélt.

webnoviny.sk/para