SÝKORA-GYILKOSSÁG: Hiába volt vele a Smith & Wesson, szitává lőtték - Feltételezett gyilkosai tagadnak!

2015. június 10. - 12:28 | Belföld

Két gyanúsítottat hallgattak meg szerdán a második pozsonyi járásbíróságon Miroslav Sýkora 18 évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében.

SÝKORA-GYILKOSSÁG: Hiába volt vele a Smith & Wesson, szitává lőtték - Feltételezett gyilkosai tagadnak!

A 90-es évek rettegett pozsonyi maffiavezérének meggyilkolása ügyében március 10-én kezdődött a tárgyalás. A bíróság szenátusa csaknem öt hónapon keresztül tanulmányozta a kiterjedt vádiratot azt követően, hogy tavaly júliusban benyújtotta az ügyész a vádemelési javaslatot. A gyilkossággal Marek Ľuptákot, Richard Benčičet és Milan Majtant, valamint a nyitrai alvilág egykori vezérét, Ľuboš Ferust vádolják.

Szedán Ľuptákot és Majtant hallgatták meg a tárgyaláson, mindketten tagadják bűnösségüket. "Az egész ügyhöz annyi hozzáfűznivalóm van, amit már az elejétől fogva állítok, hogy semmi közöm hozzá" - szögezte le Ľupták. Az esettel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni, mondván, a koronatanú időközben egészítette ki vallomását a rendőrségen, így csak azt követően reagálna rá, hogy a bíróságon is meghallgatták. Elárulta, hogy a többi vádlottat vállalkozásain vagy éttermi találkozókon keresztül ismeri, de állítása szerint Sýkorához semmilyen kapcsolat nem fűzte.

Hasonlóan nyilatkozott Majtan is. Visszautasította, hogy köze lenne a bűntényhez, és azt sem tudta, hogy miért állíthat ilyesmit róla a koronatanú, mivel saját elmondása szerint nem ismeri őt.

A szerdai tárgyalás a másik két vádlott Benčič és Ferus távollétében, de az ő beleegyezésükkel zajlott.

A gyilkosság

Miroslav Sýkorát 1997. február 7-én gyilkolták meg - a pozsonyi Bajkalsá utcai Holiday Inn hotel előtt lőtték agyon. Azt nem tudni, miért ment a hotel parkolójába, de amikor testőrével megérkeztek egy Audi A100-assal, és testőre kiszállt, azonnal tüzet nyitottak rá. Egy gépfegyverrel hátba lőtték.

Sýkorát először a lábán találta el három lövés. Ettől a földre zuhant, majd előrántotta Smith & Wesson pisztolyát és megpróbált védekezni, viszonozni a lövéseket. A támadók ezt megelőzendő gépfegyvereikkel szitává lőtték. 13 lövés érte a fejét és a mellkasát.

TASR/para