Brüsszel magyarázatot vár arra, miért diszkrimináljuk a külföldieket a termőföld eladásánál

2015. június 11. - 15:18 | Belföld

Az Európai Bizottság csütörtökre rendelte be a szlovák földművelésügyi minisztérium magas rangú tisztviselőjét. Mácius végén jelentették be, hogy eljárás indul Szlovákia ellen a termőföldek külföldiek általi megvásárlásának korlátozása miatt.

Brüsszel magyarázatot vár arra, miért diszkrimináljuk a külföldieket a termőföld eladásánál

Brüsszel szerint Szlovákia jelentős mértékben korlátozza, hogy külföldiek vásárolhassanak termőföldet nálunk. Hogy Szlovákiának változtatnia kell-e a termőföld eladásáról szóló törvényen, attól is füg, hogyan ítélik meg a minisztérium állásfoglalását - írja a SME.

Andrej Králik, az Európai Bizottság szlovákiai kirendeltségétől azt mondta, nem ismertek számukra, milyen érveket sorakoztat fel a szlovák mezőgazdasági tárca. "Tehát még csak hipotetikusan sem tudjuk, hogy kellően meggyőzőek lesznek-e ahhoz, hogy eloszlassák a bizottság kételyeit" - fogalmazott.

Hozzátette, hogy ha viszont a földművelésügyi tárca nem tudja meggyőzni az EB-t és Brüsszel továbbra is meg lesz győződve arról, hogy a szlovák jogszabály ellentétes az európai szabályzással, nem zárható ki, hogy az EB az Európai Bíróságon tesz panaszt Szlovákia ellen.

A minisztérium nem nyilatkozott arról, hogy milyen érvekkel készül Brüsszelbe, állításuk szerint csak tájékoztató jellegű a csütörtöki találkozó. Peter Hajnala szóvivő szerint a végleges álláspontjuk július 27-én válik ismertté.

A kifogásolt szlovák törvény tavaly júliusban lépett hatályba. Eszerint a termőföldet már nem adhatjuk el akárkinek. Első a sorban a község, majd a szomszédos községek, ha egyik sem vásárolja meg, akkor kínálhatjuk eladásra országosan. Külföldiek számára csak akkor kínálhatunk megvételre mezőgazdasági területeket, ha Szlovákiában nem találunk vevőre. Az Európai Bizottság szerint viszont ez a rendelkezés diszkriminatív más tagállamok befektetőivel szemben.

Králik szerint ugyan az EU-tagországok hozhatnak intézkedéseket a vidékfejlesztésre vonatkozóan, vagy hogy a termőföldeket megőrizzék mezőgazdasági célokra, esetleg a termőföldek áraira történő spekulatív nyomásgyakorlás ellen, de csak az európai jogszabályi keretek között.

A jogszabály körüli problémákra már az elfogadásakor is rámutattak ellenzéki képviselők.

SME/para