GLOBSEC: Ukrajnáról, az Iszlám Államról és a görög válságról tanácskozik Pozsonyban a világpolitika élvonala

2015. június 11. - 15:41 | Belföld

A Globsec 2015 elnevezésű biztonságpolitikai fórumán a V4-es tagországok miniszterelnökein kívül jelen lesz például John McCain amerikai szenátor is. Oroszország ugyanakkor ne küld magasabb rangú állami képviselőt.

GLOBSEC: Ukrajnáról, az Iszlám Államról és a görög válságról tanácskozik Pozsonyban a világpolitika élvonala

Hat államfő, hat miniszterelnök, hét miniszter, valamint több száz további szakértő és politikus vesz részt a világ minden tájáról a jövő héten megtartandó konferencián.

A Globsec fórumot tizedik alkalommal rendezik meg Pozsonyban június 19. és 21. között. Témái közt lesz az ukrajnai válság, az Iszlám Állam, valamint Európai Unió és a NATO jövője is. Összesen mintegy ezer vendég érkezik több mint 70 országból.

A vendégek közt várhatóan ott lesz a lengyel, horvát, grúz, észt és macedón államfő, a magyar, a cseh, a lengyel és a montenegrói miniszterelnök, továbbá részt vesz rajta Szlovákia képviseletében Robert Fico és Andrej Kiska is. Erős lesz az amerikai delegáció is, amelyet a korábbi elnökjelölt, jelenleg szenátor John McCain vezet, de jelen lesz az OECD közösség és az EBESZ főtitkára is. A szervezők további "nagy neveket" ígérnek, de azokat csak a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

Az ukrajnai konfliktusról szóló vitán részt vesznek majd az oroszok is, de úgy tűnik, egyetlen jelentős politikus sem érkezik Oroszországból.

"Egy nagyon összetett korban élünk. A biztonság nem garantált, és sokan azok közül, akik a biztonság témakörével foglalkoznak, a korszak súlyosságát alulértékelik" - jelentette ki Rastislav Káčer, a Globsecet szervező Szlovák Atlanti Bizottság tiszteletbeli elnöke, Pozsony korábbi amerikai nagykövete.

Éppen ezért a viták központjába kerül Ukrajnán kívül az Iszlám Állam fenyegetése, illetve az Európai Unió jövője Görögország vagy Nagy-Britannia esetleges jövőbeli kilépésével.

Káčer nemzetközi szempontból "kicsi, de tisztességes sikernek" nevezte a fórum megrendezését.

A Globsec alapítója és a Közép-Európai Stratégiai Tanács igazgatója, Vass Róbert szerint a Globsec fórum kulcsfontosságú a NATO jövő évi varsói csúcstalálkozója szempontjából is. "A vitát abba az irányba szeretnénk terelni, hogy milyen eredményeket várunk Varsótól" - fogalmazott.

Vass úgy vélekedett, a Globsec jelentősége a kelet-ukrajnai konfliktus miatt is megnőtt. "Egy nagy konfliktus szomszédságában vagyunk, Pozsony éppen ezért is megfelelő helyszíne egy ilyen vitának. Szeretnénk megmutatni, hogy Pozsonynak, Szlovákiának és a közép-európai régiónak van mondanivalója a külpolitikát illetően" - szögezte le.

SME/TASR/para