Žitňanská: Az SDKÚ nem olyan véget érdemel, mint amelyhez Frešo vezeti

2015. június 11. - 12:34 | Belföld

Lucia Žitňanská 2013 őszén hagyta ott az SDKÚ-DS-t, egy évvel ezelőtt pedig csatlakozott a Hídhoz.

Žitňanská: Az SDKÚ nem olyan véget érdemel, mint amelyhez Frešo vezeti

"Aki másfél évvel ezelőtt még nem értette, miért távozom, most talán már felfogja" - jegyezte meg. Úgy véli, az SDKÚ-DS nem olyan véget érdemel, mint ahová Pavol Frešo vezeti. Hozzátette, az SDKÚ a múltban valamit jelentett.

"Egy reformpárt volt, amely képes volt felkarolni témákat, megnevezni, amire az országnak szüksége van. Képes volt stabilizálni Szlovákiát az európai struktúrákban, és ez fontos" - fogalmazott. Leszögezte, hogy most nem az a fontos, hogy az SDKÚ által képviselt "márkanév felett érzelgősködjünk", hanem hogy a szlovákiai politikai palettán létezzenek olyan pártok, amelyek képesek megnevezni az ország problémáit, amelyek merész megoldásokat kínálnak és megtartják az ország egyértelmű európai irányultságát. "A Híd ilyen megoldásokat képvisel. Megvan a saját programunk, Polgári Vízió címmel" - húzta alá.

Žitňanská hangsúlyozta, hogy az SDKÚ szavazóiért is megküzdenek. "Egyértelműen Európa-párti irányt képviselünk, egyértelmű a külpolitikai irányvonalunk is, és világosnak tartjuk, hogy ugyan a nem a demokrácia a kormányzás legegyszerűbb módszere, de egyértelműen ez a legjobb. Világos válaszokkal rendelkezünk a tekintetben, mit kellene tennie az országnak ahhoz, hogy jogállammá váljon. Válaszokkal rendelkezünk arról, hogyan javítható a vállalkozói környezet, és ez nagyon közel áll ahhoz, amit az SDKÚ egykor képviselt. Vannak elképzeléseink az oktatásügyről és az egészségügyről is" - fogalmazott.

Ő nem az egyetlen, aki az SDKÚ-ból a Hídhoz csatlakozott. Szerdán ugyanis bejelentette a pártba való belépését Tomáš Galbavý is.

TASR/para