Fico egy Jozef Tiso tisztára mosására felszólító jelöltet ültetne a Nemzeti Emlékezet Intézetébe

2015. június 12. - 08:55 | Belföld

A kommunizmus és a fasiszta szlovák állam bűntetteit egy olyan politológusnak kellene vizsgálnia, aki nemrégiben Jozef Tiso dekriminalizálására szólított fel. Jozef Tiso a fasiszta szlovák állam elnöke volt, a második világháború után halálra ítélték.

Fico egy Jozef Tiso tisztára mosására felszólító jelöltet ültetne a Nemzeti Emlékezet Intézetébe

"A nemzeti erők előtt óriási feladat áll - intenzíven és szisztematikusan azon dolgozni, hogy dekriminalizálják az első Szlovák Köztársaság elnökét, Tisót. Ezért rendesen támadna bennünket a neoliberális média, de lesznek-e olyan emberek, akik vállalják ezt a kamikaze küldetést?" - mondta három évvel ezelőtt Roman Michelko a Korene elnevezésű "értelmiségi egyesület" konferenciáján. Erre a Denník N emlékeztetett pénteken.

A maticás politológus pedig most az elismert történészt, a Szlovák Tudományos Akadémia Történelmi Intézetének munkatársát, Slavomír Micháleket válthatja a Nemzeti Emlékezet Intézetének közigazgatási tanácsában, miközben azt a dokumentumot, amellyel javaslatot tesznek a kinevezésére, Robert Fico írta alá.

"A javasolt jelölt a széleskörű szakmai ismereteivel és tapasztalataival eleget tesz a funkció ellátásához szükséges előfeltételeknek" - áll a javaslatban.

Fico ugyanakkor évről évre hangsúlyozza a Szlovák Nemzeti Felkelés jelentőségét, amely 1944-ben robbant ki Tiso rendszere ellen.

Fico nem válaszolt a Denník N ezzel kapcsolatos kérdésére, Michelko szerint pedig a szöveget, amit tőle idéztek, kiragadták a kontextusából. Vélekedése szerint ez egy politológiai tanács arról, hogyan kellene viselkednie az SNS-nek. Állítja, hogy dekriminalizációt, és nem rehabilitációt említett. Úgy vélte, a dekriminalizáció azt jelenti Tiso esetében, hogy objektívan ítéljék meg a személyét, mivel "nem volt ő szent, de a háborús bűnösök listájára se került fel".

Michelko nem árulta el, ki javasolta őt, de állítása szerint biztosan nem közvetlenül a miniszterelnök.

A politológus korábban képviselői asszisztensként dolgozott Augustín Marián Húska mellett, aki Vladimír Mečiar egyik közeli munkatársa volt. Később a smeres Ján Podmanický mellett dolgozott, aki pedig Tiso verseskötetének zárószavát írta. Michelko korábban sikertelenül pályázta meg a Matica slovenská elnöki posztját.

Denník N/para