Változások jönnek az iskolaügyben – az alap- és középiskolás diákokat is érintik

2015. június 13. - 12:43 | Belföld

A települések több beleszólási jogot szeretnének abba, hogy ki kerüljön az állami iskolák élére - többek között erről is tárgyalni fog a kormány az új iskolaügyi törvény kapcsán.

Változások jönnek az iskolaügyben – az alap- és középiskolás diákokat is érintik

Juraj Draxler iskolaügyi miniszter szerint az már biztos, hogy a jövőben későbbi időpontokra halasztják majd az elsősök beiratkozását. A miniszter szerint ezáltal időt nyernek ahhoz, hogy megállapítsák, az óvodás alkalmas-e arra, hogy iskolába járjon.

A minisztérium ígéretei szerint a jövőben az alapiskolás tanárok nem lesznek szigorú oktatási feltételekhez kötve, ráadásul ezentúl nemzetközi oktatási programokat alapul véve is taníthatnak.

Az új iskolaügyi törvény nyomán változások várhatók a középiskolákban is: a jövőben kötelező lesz a felvételi vizsga teljesítése azokban az esetekben, amikor a diákok érettségi nélkül végződő iskolából lépnek át érettségivel végződőbe.

Az új iskolaügyi törvény legjelentősebb pontja az iskolák igazgatóját érinti, Fico ugyanis nagyobb beleszólási jogot ígér az egyes települések vezetőségének az igazgatói poszt betöltését illetően. Ezzel csupán az ellenzéknek van problémája, szerintük ugyanis ez sem a szülők, sem a diákok érdekeit nem fogja képviselni.

A szeptember elsejétől érvénybe lépő iskolai törvény egyelőre nem végleges, így még az sem biztos, hogy a települések vezetőségei vétójogot kaphatnak-e az állami iskolák igazgatóinak megválasztásában.


(noviny.sk)