Pontosan egy éve, hogy Andrej Kiska hivatalosan is Szlovákia élére került

2015. június 14. - 08:32 | Belföld

Andrej Kiska Ivan Gašparovičot követte az elnöki székben, hiszen 2014. március 29-én csaknem 400 ezer szavazattal legyőzte fő riválisát, Robert Ficót, majd június 15-én vette át a hivatalt. 

Fotó: TASR

A szakértők szerint Kiska rövid időn belül akár minden idők legnépszerűbb politikusává válhat Szlovákiában, ő maga azonban csupán a parlament soron következő ülésén fogja értékelni az elmúlt egy évet.

Andrej Kiska már az elnöki pozíció betöltésének kezdetén olyan dolgokat tett, amiket elődei közül eddig még senki: elnöki fizetését rendszeresen rászoruló családoknak adományozta és ígérete szerint a jövőben is jótékony célra fordítja majd.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend (Fotók: SME)

Kiska eddigi tevékenységében a politikai szakértők sem találtak komolyabb kivetnivalót. Grigorij Mesežnikov szerint neki is köszönhető, hogy Štefan Harabint nem nevezték ki ismét a Legfelsőbb Bíróság élére. Ján Baránek szerint pedig az államfő a választások előtti kampányában nem csak üres szavakkal ígérgetett, hanem azóta bizonyított is.

Baránek hozzátette, Kiska emellett a korrupció elleni harcba is egyre aktívabban bekapcsolódik. Mesežnikov szerint még a Smer választói körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az elnök.

Andrej Kiska egyébként az első nem kommunista elnök Szlovákia történetében, akinek a politika terén nem voltak közvetlen tapasztalatai. Az ország magyarlakta területeiről is jelentős számú szavazatot szerzett egy évvel ezelőtt, egyelőre azonban nem igazán foglalkozott a magyarokkal, bár magyarellenes kijelentéseket sem tett.

Igyekszik a megfelelő viszonyt fenntartani a kormánnyal is: rendszeresen egyeztet Robert Ficóval, eddig azonban nem ütköztek nyilvános vitába.

Az államfő várhatóan csütörökön fogja nyilvánosságra hozni első országjelentését a parlamentben, ahol saját elnöki éve mellett a kormány munkájára is kitér majd.


TASR/SME/para