Nagy József Brüsszelből intéz felhívást a szlovák oktatásügyi miniszterhez

2015. június 15. - 09:27 | Belföld

Nagy József (Híd) európai parlamenti képviselő aláirásokat gyűjt brüsszeli képviselőtársaitól egy felhívás alá, amiben kérik a szlovák oktatasi minisztert, hogy ne engedje indirekt módon csökkenteni az anyanyelv oktatását a magyar tannyelvű alapiskolákban - tudatta a képviselő sajtóközleményben.

Nagy József Brüsszelből intéz felhívást a szlovák oktatásügyi miniszterhez
Szlovákiában egy minisztériumi döntés alapján 6-ra csökkentik az alapiskolák által szabadon felhasználható tanórák számát. Ez viszont közvetett módon csökkenti a kisebbségi iskolákban a magyar nyelv oktatását, sőt az alsó tagozatban veszélyezteti az írás-olvasás elsajátítását is.

“Minden olyan lépés, ami megkérdőjelezheti a kisebbségi nyelvű oktatás minőségét, elbizonytalaníthatja a szülőket, hogy anyanyelvi oktatású iskolába írassák a gyerekeiket. Ez pedig gyorsítja az asszimilációt, ami az Európai Unió számára elfogadhatatlan politika. Emellett ez a döntés a magyar gyerekek diszkriminációját jelenti a szlovák évfolyamtársaikkal szemben, hiszen azoknak maradhat a heti 9 anyanyelvi órájuk” - áll a dunaszerdahelyi EP-képviselő nyilatkozatában. Az eddigi 6 szabadon felhasználható órát a magyar nyelvi órák alacsony számának (5) kompenzálására használták a kisebbségi nyelvű iskolák. A döntés ellen civil aktivisták több, mint 26.000 aláírást gyűjtöttek össze, de az oktatasi minisztert személyes találkozón nem tudták meggyőzni az előírás visszavonására.

“Bízom benne, hogy a nemzetközi felhívás elősegíti a gyors megoldást és ez a szakmai kérdés nem válik kampánytémává, aminek a gyerekek és a magyar iskolák fizethetik meg az árát. Egyúttal ezen az aktuális példán keresztül szeretném felhívni a képviselő-társaim figyelmét arra, hogy igenis szükség van közös és kötelező kisebbségjogi EU-s standardokra” - jelentette ki a Híd európai parlamenti képviselője.

A képviselő Brüsszelben egy olyan uniós előírást szorgalmaz, amely szerint az egyes tagállami kormányzati döntések kötelezően mérlegelnék a kisebbségekre kiváltott hatásukat is. Rámutatott, hogy a környezetvédelmi és költségvetési hatások kimutatása már évek óta bevált gyakorlat és a kisebbségjogi függelék kidolgozása az adott esetben megelőzhette volna a mai politikai feszültséget.

h/para