GLOBSEC: Pozsonyba jön David Cameron is

2015. június 17. - 14:44 | Belföld

A Globsec nevű nemzetközi biztonsági konferenciára Pozsonyba érkezik David Cameron brit miniszterelnök is. Erről a konferencia alapítója, Vass Róbert tájékoztatott.

GLOBSEC: Pozsonyba jön David Cameron is

Vass közölte, Cameron első alkalommal érkezik a szlovák fővárosba, és nem zárja ki, hogy beszélni fog Nagy-Britannia EU-ból való esetleges távozásáról is. Cameron pénteken, június 19-én beszédet mond.

A konferencián részt vesznek a Visegrádi Négyek országainak miniszterelnöki, rajtuk kívül Lengyelországból jelezte részvételét Bronislaw Komorowski államfő és Tomasz Siemoniak védelmi miniszter. Eljön a nemzetközi konferenciára Carl Bildt korábbi svéd miniszterelnök, valamint a horvát, grúz, észt és macedón államfő.

Meghívást kapott és részt vesz a Globsecen John McCain amerikai szenátor is, aki a 2008-as amerikai elnökválasztáson Barack Obama republikánus ellenfele volt. Az USA-ból második alkalommal érkezik a pozsonyi találkozóra Michael Cheroff korábbi amerikai belbiztonsági miniszter.

Szlovákiát a legfőbb közjogi méltóságokon kívül Miroslav Lajčák külügyminiszter, Mikuláš Dzurinda korábbi kormányfő és külügyminiszter, illetve Ivan Mikloš egykori pénzügyminiszter képviseli majd.

A Globsec fórumot tizedik alkalommal rendezik meg Pozsonyban június 19. és 21. között. Témái közt lesz az ukrajnai válság, az Iszlám Állam, valamint Európai Unió és a NATO jövője is.

A Globsecet tizedik alkalommal rendezik meg, az idei konferencián rekordszámú államelnök, miniszterelnök és külügyminiszter vesz részt. Összesen mintegy 800 vendég, valamint 160 újságíró érkezik 65 országból.

SME/para

Címkék: David Cameron, Globsec