BIATLON-BOTRÁNY: Letöltendő börtönt kapott Radičová extanácsadója és egy korábbi nagykövet

2015. június 18. - 12:36 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön letöltendő börtönre ítélte Martin Novotnýt, Iveta Radičová egykori miniszterelnöki tanácsadóját, valamint Igor Liškát, Szlovákia valamikori kenyai nagykövetét az Osrblie-ügyben. Előbbi másfél évet, utóbbi 15 hónapot kapott. Emellett mindketten 15 ezer eurós pénzbüntetést is kaptak, amennyiben pedig ezt nem fizetnék ki, további hat hónapot kell a rácsok mögött tölteniük.

BIATLON-BOTRÁNY: Letöltendő börtönt kapott Radičová extanácsadója és egy korábbi nagykövet

A Legfelsőbb Bíróság ezzel eltörölte a Specializált Büntető Bíróság tavaly meghozott ítéletét, melyben csak feltételes szabadságvesztést és 10 ezer eurós bírságot szabtak ki. Akkor a vádlottak és az ügyész is fellebbezett.

A bíróság kimondta, hogy bizonyíthatóan közvetett korrupcióról volt szó, mivel az elkövetők kihasználták, hogy szavukkal befolyásolják Radičová döntését. "Nem jutalomról, hanem kenőpénzről volt szó. Gusztustalan ez a korrupciós eset, ráadásul az elkövetők nem bántak meg semmit, csak azt, hogy leleplezték őket" - jelentette ki a szenátus elnöke.

Az ügyész üdvözölte a bíróság döntését, és hangsúlyozta, hogy ez egy jelzés a nyilvánosság irányába arról, hogy az ilyen magas szinten elkövetett bűncselekményeket is megbüntetik.

Novotný távozóban először nem kívánt nyilatkozni, de aztán elmondta, hogy ilyen döntésre számított.

Mint ismeretes, 2012-re kapta meg a Breznóbányai járásban található Cserpatak (Osrblie) a biatlon Európa-bajnokság megrendezésének jogát. Az egyik feltétel a rossz állapotban levő pálya felújítása volt. Erre 1,6 millió eurót kapott a Szlovák Sílövő-szövetség – egymilliót adott az oktatásügyi tárca, 300 ezret a pénzügyminisztérium, és ugyanennyit Iveta Radičová kormányfő saját tartalékalapjából. Mint kiderült, a teljes összeg tíz százalékát valaki jutalékként akarta lenyúlni. Két, az SDKÚ-hoz köthető személy is benne volt a cserpataki korrupciós ügyben. Az egyik Igor Líška, aki Eduard Kukan külügyminisztersége idején a diplomáciai protokollosztály vezetője volt, majd 2005-ben kenyai nagykövetté nevezték ki. A másik pedig Martin Novotný , Iveta Radičová volt gazdasági és befektetésügyi tanácsadója.

TASR/para