Cameron lobbizni jött Pozsonyba. Ficóval már kiegyezett

2015. június 19. - 11:58 | Belföld

Rövid pozsonyi látogatása alkalmával Robert Ficóval és Andrej Kiskával is találkozott, valamint részt vesz a Globsec nevű biztonsági konferencián.

Cameron lobbizni jött Pozsonyba. Ficóval már kiegyezett

Első alkalommal érkezett Pozsonyba David Cameron brit konzervatív miniszterelnök. Robert Fico a Kormányhivatal épületében fogadta őt. Beszélgetésük témája az EU-reformra tett brit javaslat volt - Cameron ugyanis a közelmúltbeli újraválasztása óta ennek elfogadtatásáért lobbizik Európa-szerte. Tanácskozásuk további témája pedig az Európába érkező menekültek, bevándorlók kérdése volt - írja a Hospodárske noviny.

Cameron és Fico véleménye megegyezett abban, hogy az EU menekültügyi kvótái nem jelentenek megoldást, és szerintük ott kellene orvosolni a problémát, ahol keletkezik. Véleményük szerint pedig ez a hely Észak-Afrika.

"Üdvözlöm nálunk a miniszterelnök urat. Találkozónk teljesítette a várakozásokat. Beszéltünk az EU-n belüli viszonyokról és a szükséges reformokról. A reformok szükségességével Szlovákia is egyetért" - fogalmazott Fico.

Kijelentette, hogy a reformokról folytatott vitát fogják előtérbe helyezni a szlovák EU-elnökség ideje alatt is a jövő évben.

Cameron is elmondta, hogy a szlovák kormányfő részéről támogatásra talált. Hozzátette, hogy értékeli a két ország közti kölcsönös kereskedelmi kapcsolatokat, de szerinte még mindig van min dolgozni. Elárulta, hogy szóba került Ukrajna is és a minszki egyezményben foglaltak betartása. "Megegyeztünk abban, hogy a hleyzet megoldása érdekében közösen kell tárgyalnunk.

A Kormányhivatalban tett látogatását követően Andrej Kiska köztársasági elnök is találkozik a brit kormányfővel, később pedig Cameron részt vesz a Globsec konferencián, amely pénteken veszi kezdetét.

HN/para