FELMÉRÉS: Négy órát kell dolgoznunk egy 20 eurós élelmiszer bevásárlásért

2015. június 19. - 17:54 | Belföld

Négy órát dolgozik a 20 eurós élelmiszer bevásárlásért minden szlovákiai, akinek átlagkeresete 839 euró. 12 órás munka kell ahhoz, hogy autónkat tele tudjuk tankolni, de ha televíziót akarunk venni, azért egy hetet kell lehúznunk – derül ki a Postabank felméréséből.

Szlovákiában az év eleje óta stagnálnak, vagy csökkennek az élelmiszer és a szolgáltatások árai. Ennek ellenére a háztartások háromötöde gondolja úgy, hogy a múlt évben növekedtek az árak.

Egy átlagos szlovákiainak egy 20 eurós bevásárlásért 3 óra 50 percet kell dolgoznia. Az árak stagnálásának és a bérek növekedésének köszönhetően ez az idő negyed órával kevesebb, mint tavaly. Ha egy nagyobb, 50 eurós bevásárlást szeretnénk végezni, azért több mint egy munkanapot kell eltöltenünk a munkahelyünkön. Egy egész hetes, 100 eurós bevásárlás két munkanapjába kerül az embernek.

Az 500 eurót keresőknek azonban már 6 és fél órát kell eltölteniük a munkában egy 20 eurós bevásárlásért, sőt a minimális, 380 eurót keresők esetében még rosszabb a helyzet. Nekik 8 és fél órát kell áldozniuk a bevásárlásért.

Az autósok járművük tele tankolásáért átlagban 66 eurót fizetnek, mintegy 6 euróval kevesebbet, mint tavaly. A kőolaj alacsonyabb ára odáig vezetett, hogy 12 és fél óra munka kell ahhoz, hogy tele tudjuk tankolni autónkat, míg egy évvel ezelőtt ez 14 óra volt.

Ha egy új televíziót szeretnénk venni, azért hét napot kell lehúznunk a munkában. Egy évvel ezelőtt ez még egy nappal több volt. Egy új hűtőgép ára 8 ledolgozott munkanap, míg egy 10 300 euró értékű személyautóért egy egész évet kell eltöltenünk munkában.

aktualne.sk/para