Szlovákia létrejötte óta 650-en kapták meg nálunk a menedékjogot

2015. június 19. - 13:59 | Belföld

Szombaton lesz a menekültek világnapja. Ennek alkalmából a belügyminisztérium közölte, hogy az ország létrejötte óta összesen 650-en kaptak menedékjogot nálunk.

Szlovákia létrejötte óta 650-en kapták meg nálunk a menedékjogot

Michaela Paulenová, a belügyi tárca sajtóosztályának munkatársa közölte, hogy ezen a napon azokra emlékezünk, akik nem térhetnek haza saját házaikba, és egy másik országban igyekeznek új életet kezdeni. Emlékeztetett, hogy menekültek nálunk is vannak, és az ország nemzetközi szerződésekkel összhangban veszi gondjaiba őket, és biztosítja számukra a szükséges hátteret ahhoz, hogy esélyük legyen az újrakezdésre.

A szlovák menekültügyi politikáért a belügyminisztérium bevándorlási hivatala felel, amely Szlovákia létrejötte óta 650 személynek biztosított menedékjogot és különleges védelmet. Paulenová elmondta, hogy a legtöbben Afganisztánból és Irakból érkeztek ide.

A belügyi tárca a Szlovák Katolikus Karitásszal együttműködve jelenleg 120, nemzetközi védelmet élvező személynek biztosítja a társadalomba való integrálását. Segítik őket a szállás- és munkakeresésben, a szlováknyelv-tanulásban, valamint jogi, pszichológiai és szociális tanácsadást biztosítanak számukra.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a hangsúlyt arra fektetik, hogy ezek a személyek képesek legyenek önmagukat ellátni, és ne kelljen a szociális rendszerre támaszkodniuk. Kijelentette, a menekültek az eltérő kultúrájukkal és világlátásukkal a mi kultúránkat is gazdagítják.

TASR/para