Növekszik a szlovák gazdaság mégis a legszegényebb országok közé tartozunk az eurozónában – hogy is van ez?

2015. június 20. - 12:31 | Belföld

A szlovák gazdaság helyzetén állandó növekedés tapasztalható, a pénzügyminisztérium ráadásul az idei évet tartja az elmúlt öt év leggyorsabban fejlődő időszakának.

Növekszik a szlovák gazdaság mégis a legszegényebb országok közé tartozunk az eurozónában – hogy is van ez?

A pénzügyminisztérium mindezt annak ellenére jelentette ki, hogy Szlovákia az ötödik legszegényebb ország az eurozónán belül – derült ki az Eurostat felméréséből.

Az euróval fizető országok körül csupán Litvánia, Észtország, Lettország és Görögország áll Szlovákia mögött a gazdasági rangsorban. A szomszédos Csehország a posztkommunista államok közül jelenleg a leggazdagabb.

David Marek, cseh pénzügyi elemző szerint az utóbbi években Szlovákia és Lengyelország esetében is gyors gazdasági növekedés figyelhető meg. A szakértő szerint amennyiben továbbra is ilyen ütemben növekszik a szomszédos országaik gazdasága, 2020-ra akár meg is előzhetik Csehországot.

Az Európai Unió leggazdagabb állama jelenleg Luxemburg, a legszegényebb pedig Bulgária. A gazdasági aktivitást figyelembe véve nagy különbségek vannak a fejlődés terén az Európai Unió egyes tagországai közt.

(HNonline.sk)

Címkék: eurozóna, gazdaság