GLOBSEC - Šefčovič: stratégiai fontosságú az ukrán gáztranzit

2015. június 22. - 07:39 | Belföld

Az Európai Unió számára stratégiai fontosságú az Ukrajnán keresztül való gázszállítás fenntartása - közölte az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke vasárnap Pozsonyban, a Globsec kül- és biztonságpolitikai fórumon.

Ukrajna "egy hatalmas gázautópáya, évi 140 millió köbméteres kapacitással. Az Európai Unióba irányuló ukrán szállítási kapacitást nem lehet teljes mértékben kiváltani, függetlenül attól, hogy milyen más projektekről van szó jelenleg" - szögezte le Maroš Šefčovič.

"Valóban szükséges új nagyszabású projektekbe kezdeni, amelyek egyetlen célja, hogy elkerüljék Ukrajnát? Ukrajna kész nagyon fájdalmas reformokat hozni, és (ezek között) elfogadott egy új földgáz-törvényt, amely megfelel az európai jogszabályoknak" - mondta.

Az Ukrajnán keresztül az EU-ba földgázt szállító Oroszország korábban a Déli Áramlat nevű, a Fekete-tenger alatt tervezett vezetékkel akarta megkerülni Ukrajnát, de ez tavaly év végén meghiúsult, miután a beruházás konstrukciója nem felelt meg az európai uniós szabályoknak. Moszkva most Törökországon keresztül - az úgynevezett Török Áramlat projekt keretében - akarja kikerülni Ukrajnát.

Moszkva és Kijev között már korábban is számos alkalommal okozott viszályt a gáztranzit kérdése, míg az utóbbi bő egy évben a két ország viszonya a Krím orosz megszállása és a kelet-ukrajnai válság miatt elmérgesedett.

MTI/para