Bizonyítványosztás volt a parlament előtt - a Diákhálózat elégtelenre értékelte az oktatásügyi minisztert

2015. június 25. - 13:22 | Belföld

A Diákhálózat aktivistái a délelőtt folyamán egy nagy méretű, Juraj Draxler oktatási miniszter részére kiállított bizonyítványt helyeztek el a parlament épületénél. 

Bizonyítványosztás volt a parlament előtt - a Diákhálózat elégtelenre értékelte az oktatásügyi minisztert

„A bizonyítvánnyal értékeltük Juraj Draxler szakmai teljesítményét, azonban kénytelenek voltunk a miniszter urat minden tantárgyból megbuktatni. Értékelésünk alapján a miniszter úr elégtelenül szerepelt többek között oktatás- és régiófejlesztésből, nemzeti kisebbségek védelméből és demokratikus elkötelezettségből is. A bizonyítványt névre szólóan kiállítottuk az összes kormánypárti képviselő és kormánytag részére, de elfogadható eredmények hiányában sajnos nekik is évet kell ismételniük“ – áll a Diákhálózat sajtóközleményében.

A szlovákiai magyar egyetemisták szervezete ezzel a megmozdulással fejezte ki tiltakozását „a kisiskolák felszámolását célzó törvénymódosítás ellen“. „A kisiskolák átgondolatatlan, az érintettek kizárásával végbemenő likvidálása egész régiókat ítél hanyatlásra. A minimális diáklétszám jelenlegi formában történő bevezetésének egy éves halasztása semmilyen szempontból nem jelent megoldást a problémára. Álláspontunk szerint az iskolarendszer racionalizációját nem önkényesen meghatározott kvótákkal, hanem a fenntartók, tanárok és szülők bevonásával, illetve a helyi igények figyelembevételével kell lefolytatni. Felelős döntés csak ezt követően születhet. Ezúttal azonban sem háttértanulmányok nem születtek, sem társadalmi egyeztetésekre nem került sor, csak egy országosan több száz kisiskolát felszámoló törvény készült. Ezzel a hatalmi arroganiával és pusztítással egyetlen felelős polgár sem érhet egyet“ – jegyzik meg.

Állásfoglalásukban közölték azt is, hogy ugyanezt a hatalmi arroganciát látják az iskolaigazgatók kinevezését módosító törvényben is, amely szerintük az intézmények vezetését kiszolgáltatja a helyi politikai játszmáknak. „Az új törvény nem csak iskolák autonómiájának megsértését jelenti, hanem az igazgató kiválasztásban a szakmai szempontok háttérbe szorulásával jár“ - fogalmaznak.

A kisiskolák felszámolása a Diákhálózat szerint különösen diszkriminatív a magyar közöséggel szemben. „A szlovákiai magyarság népesedési helyzete és területi elhelyezkedése miatt iskolarendszerének egyharmadát veszítheti el. Gyermekeink számára olyan jövőt képzelünk el, amelyben anyanyelven elérhető minőségi és versenyképes alapfokú oktatás zajlik. Az iskolaügyi minisztérium mindezt a kerettanterv szabad óráinak szűkítésével is veszélyezteti, melynek következtében tovább csökkentené az anyanyelvi írás- és olvasásórák számát. Hiába gyűlt össze 26 ezer aláírás annak érdekében, hogy a magyar tannyelvű alapiskolákban a magyar nyelvet ugyanakkora óraszámban oktassák, mint szlovák tannyelvű iskolákban a szlovák nyelvet, Juraj Draxler miniszter úr szóra se méltatta a petíció kezdeményezőit“ – áll a sajtóközleményben.

Leszögezik, hogy „olyan társadalomban szeretnénk élni, amely értéknek tartja az őshonos népcsoportok önazonosságának, nyelvének és kultúrájának megőrzését. Ennek érdekében nem a magyar tannyelvű oktatási rendszer leépítésére, hanem fejlesztésére van szükség“.

DH/para