A Családjogi Törvény a tervezett költözési korlátozás nélkül lett elfogadva

2015. június 26. - 13:12 | Belföld

A parlament tegnap vitatta a Családjogi Törvény kormányjavaslatát, mely eredeti formájában több vitatott szabályozást is tartalmazott. 

A legnagyobb ellenállást az a rendelkezés váltotta ki, amely szerint minden gyermekkel való nem szomszédos járásba költözéshez, amivel a másik szülő nem ért egyet, bírósági engedély lenne szükséges.

Pfundtner Edit, parlamenti képviselő, módosító javaslattal érte el, hogy az említett korlátozás ne léphessen érvénybe. A javaslat benyújtását így indokolta: „Véleményem szerint ez a szabályozás a gyermek és a szülő érdekeit sem védte volna jobban, hiszen a jelenlegi törvény sem teszi lehetővé az ún. szülő általi gyermekrablást az ország területén. A szülő bármikor kérheti a bíróságot, hogy ilyen esetekben gyors közbelépéssel helyreállítsa a gyermekkel való kapcsolattartást. Az, hogy a bírósági döntés automatikusan minden költözési szándék esetében szükséges legyen, teljesen felesleges. Ráadásul a járások közötti rövid távolságok miatt sem indokolt. Abszurd az ötlet, miszerint beleegyezés szükséges a galántai járásból az újváriba vagy a pozsonyiból a nagyszombati járásba való költözéshez.”

A képviselőnő parlamenti felszólalásában elmondta: „A kormányjavaslat további hátulütője, hogy képes kiélezni a szülők közötti ellentétet. Olyan helyzetet teremthet, amelyben az egyik fél könnyen visszaélhet helyzetével. A beleegyezés megtagadásának joga nagy fegyver lehet olyan szülők esetében, akik sajnálatos módon a megromlott viszony miatt gyerekeiken keresztül rendeznék számláikat.”

A módosító javaslat a kormánypárti képviselők támogatásával lett elfogadva. A képviselőnő ezzel kapcsolatban elmondta: „Örülök, hogy a miniszter és a kormánypárti képviselők is belátták: a gyermekek érdekében politikai hovatartozás nélkül kell döntenünk.”

(-)

Címkék: Pfundtner Edit