VÁLASZTÁSOK: Matovič és Lipšic együtt indulhatnak, övék lehet a Smer után a második legerősebb formáció!

2015. június 29. - 10:17 | Belföld

Az Igor Matovič vezette OĽaNO és a Daniel Lipšic-féle Nova közös listát állíthatnak a jövő évi parlamenti választásokra - ezt két egymástól független forrás is megerősítette a SME napilapnak.

VÁLASZTÁSOK: Matovič és Lipšic együtt indulhatnak, övék lehet a Smer után a második legerősebb formáció!

Matovič ezt a lap számára nem kívánta kommentálni, Lipšic, illetve a Nova alelnöke, Grendel Gábor pedig nem reagált a telefonhívásra, sem az sms-re. Utóbbi párt egészségügyi szakértője, Tibor Hlavatý csak annyit közölt, hogy hétfőre sajtótájékoztatót terveznek.

Matovič korábban közölte, hogy stabilan 11% körüli eredményt érhetnek el az általuk készíttetett közvélemény-kutatások szerint. Ezt megerősítette az SaS-es Ľubomír Galko is, kiemelve, hogy az egyik felmérés szerint a Nova-OĽaNO kettős 11,2, míg az SaS külön 5,3%-ot szerezne. Ez így együtt pedig több (16,5%), mintha mindhárom párt koalícióban indulna (14,9%). Galko lát benne rációt, hogy a választások után együttműködjenek Matovič-csal és Lipšiccel.

A Nova jelenleg 2-3% körüli eredményeket ér el a felméréseken, ami nem elegendő ahhoz, hogy bejussanak a parlamentbe a jövő évi választásokon. Ezért is keresik az együttműködés útjait.

A KDH-ba eközben többen is beléptek az SDKÚ-ból távozók közül, valamint érkeztek a Novából is, amelyet épp a KDH-ból távozó Lipšic alapított meg. Továbbra is fennáll annak lehetősége, hogy együttműködjenek Alojz Hlinával, aki az OĽaNO listáján jutott legutóbb a parlamentbe, de onnen kilépve függetlenné vált, nemrégiben pedig a KDH frakciójához csatlakozott.

Ján Figeľ KDH-elnök szintén beszélt arról, hogy egyezkednek a Novával, de ez egyelőre nem vezetett eredményre. Emlékeztetett viszont arra is, hogy az utóbbi időben ismert személyiségek is elkezdtek együttműködni a KDH-val, köztük Ján Filc, a szlovák hokiválogatott korábbi szövetségi kapitánya, valamint Peter Kubina ügyvéd, aki Jozef Čentéšt képviselte az Alkotmánybíróság előtt a kinevezése Ivan Gašparovič általi megtagadása miatt benyújtott beadványa tárgyalásakor.

SME/para