Az osztrák rendőrök bírságokat küldenek Szlovákiába – ha a sofőrök nem vigyáznak, mélyen a zsebükbe nyúlhatnak

2015. június 30. - 11:42 | Belföld

Nem árt majd jobban odafigyelniük a szlovákiai sofőröknek az ausztriai utazások során, ugyanis az ottani rendőrség már nagyban küldözgeti a bírságokat Szlovákiába. Nem biztos, hogy jól járhatunk, ha nem fizetjük be a bírságot.

Régebben még kevesebb olyan eset volt, hogy egy szlovákiai sofőr a külföldi rendőrségtől kapjon bírságot. Ennek mostanra vége, ugyanis sokkal több bírságot küldenek Ausztriából Szlovákiába, mint azelőtt. Ez az új európai irányelvnek köszönhető, melyet március közepén hagytak jóvá.

Ugyan a rendőrségi szervezetek információt cserélhettek kollégáikkal az EU tagállamok más országaiból a járművel és tulajdonosával kapcsolatban, az Európai Komisszió, az Európai Parlament és az Európai Tanács tavalyi jogvitája után azonban már semmi akadálya sincs, hogy külföldről is küldhessenek bírságot.

Az irányelv nyolc kihágást érint: sebességtúllépés; ittas vezetés, illetve kábítószer befolyásoltsága alatti vezetés; biztonsági öv nem használása; piros jelzésen való áthajtás; engedélytelen vezetés egy adott sávban; bukósisak nem viselése motorkerékpáron; vezetés közbeni telefonálás.

Az osztrák rendőrség ezt a lehetőséget teljes mértékben kihasználja. A büntetést a jármű tulajdonosának címzik, s ez tartalmazza az autó rendszámát, a kihágás helyszínét és idejét. A címzettet végül figyelmeztetik, hogy az interneten keresztül történő fizetés során fel kell tüntetni a variábilis szimbólumot.

Ha sebességtúllépésről van szó, a levélben feltüntetik, hogy a mérőberendezés milyen túllépést tolerál még. A lézeres technológia esetében 100 km/óránál 3 km/óra a toleranciai határ, míg a radarral történő mérés során 100 km/óra estében 5 km/óra túllépést tolerálnak.

A bírságot négy héten belül kell befizetni, ha ez nem történik meg, az osztrák hatóságok értesíthetik a szlovákiai rendőrséget, sőt megemelhetik a bírság összegét is. Az osztrák minisztérium közzétette, hogy a különböző kihágásokért mekkora összegű bírság róható ki:

- sebességtúllépés: 2 180 euróig

- piros jelzésen való áthajtás: 2 180 euróig

- handsfree nélküli telefonálás, vezetés közben: 72 euróig

- a biztonsági öv nem használása: 72 euróig

- gyerekek gyerekülés nélküli utazása: 5 000 euróig

Cas.sk/para