Ütött a gázóra: már csak Szlovákián keresztül érkezik gáz Ukrajnába

2015. július 1. - 15:16 | Belföld

Az orosz Gazprom ismét elzárta a gázcsapot Ukrajnának, de az ukrán kormánynak elegendő tartaléka van, emellett pedig elég ideje a gáz árával kapcsolatos megegyezésre is. A két fél legközelebb idén ősszel tárgyal a földgáz áráról.

Oroszország július elsejétől elzárta a gázcsapokat Ukrajna számára, Európa többi államába azonban változatlan mennyiségben exportálja a nyersanyagot.

Mindezt az Ukrtransgaz közölte a nyilvánossággal azután, hogy kedden Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnökének jelenlétében tárgyalt egymással Ukrajna és Oroszország Bécsben, a gáz árával kapcsolatban azonban megegyezés nem született.

Az orosz beszállító szerint Kijev a piaci ár alatti értékekért követeli Oroszországtól a földgázt. „Mindez politikai döntés” – vádolta meg ukrán partnerét az orosz engeriaügyi miniszter, Alexander Novak.

„Ukrajna nem fizetett a júliusi szállítmányért, ezért reggel 10 órakor a Gazprom megszüntette a gázszállítást Ukrajna területére” – jelentette ki az orosz gázhatalom igazgatója, Alexej Miller.

TASR/para