Fico: Semennyire se vagyunk felelősek a líbiai, szíriai és iraki helyzetért

2015. július 2. - 16:11 | Belföld

A Smer képviselője alákérdezett Robert Ficónak, hogy ő megmondhassa a tutit. 

Fico: Semennyire se vagyunk felelősek a líbiai, szíriai és iraki helyzetért

Csütörtökön esedékes a parlamentben a kérdések órája, ilyenkor a kormánytagoknak a képviselők kérdéseire kell válaszolniuk. Eva Hufková egy kevéssé ismert Smer-képviselő, aki most azt a feladatot kapta, hogy kérdezze meg a miniszterelnököt, milyen mértékben járult hozzá a kormány, illetve a V4-es országok a kötelező menekültkvóták elutasításához.

Erre Fico szépen kifejthette, hogy senki nem kényszeríthette ezt ránk, mivel Szlovákia nem felelős a Líbiában, Szíriában és Irakban kialakult helyzetért. "Mi bombáztuk Líbiát? Mi likvidáltuk az iraki rezsimet? Mi destabilizáltuk a szíriai helyzetet? Volt bármilyen közünk ezeknek az országokhoz? Nem vagyunk felelősek azért, amilyen állapotba kerültek ezek az országok. Emiatt nem fogadhatjuk el, hogy valaki arra kényszerítsen bennünket, hogy gondoskodjunk azokról az emberekről" - szögezte le, hozzátéve, hogy Szlovákia önkéntes alapon kész segíteni a menekülteken.

Elmondta azt is, hogy még nem élt át olyan nehéz csúcstalálkozót, mint a múlt heti, amelyen elvetették a menekültkvótákat, erre azonban nagy győzelemként tekint. Kifejtette, hogy Szlovákia szolidáris és kész segíteni, de azt nem hajlandó elfogadni, hogy egy hivatalnok mondjon egy számot erre.

Robert Kaliňák (Smer-SD) már elkészítette a bevándorlók önkéntes megsegítéséről szóló javaslatot, amit benyújtanak az Európai Bizottsághoz. Ez alapján mintegy 100 szíriai keresztény menekültet fogadhatnánk be.

TASR/para