A jövő évi parlamenti választásokra már az új törvény érvényes

2015. július 2. - 12:58 | Belföld

Július 1-jével lépett hatályba az új választási törvénycsomag, ami hat korábbi törvényt vált fel.

A jövő évi parlamenti választásokra már az új törvény érvényes

A belügyminisztérium által benyújtott törvényeket tavaly májusban hagyta jóvá a parlament, hosszas vita után, amelyben az ellenzék és civil szervezetek is részt vettek. A törvénycsomag elfogadását értékelte az Európa Tanács mellett működő, Korrupcióellenes Államok Csoportja is. A belügyminisztérium emlékeztetett, hogy ezzel együtt felfüggesztették Szlovákia megfigyelését a pártok finanszírozásának átláthatósága terén tett ajánlások kapcsán.

Az új törvénykezés a parlamenti, EP- és elnökválasztást, az államfő leváltásáról szóló népszavazást, a megyei, a helyi önkormányzati választást, illetve a népszavazást is szabályozza.

A törvények egyik legfontosabb módosítása, hogy létrejön az választások és a pártok finanszírozásának ellenőrzéséért felelős állami bizottság, amely független szervként felügyelné a választásokat és annak eredményeit.

14 nappal a választások előtt, illetve azok napján tilos lesz a választásokkal kapcsolatos felmérések eredményeinek közzététele. Az államfő és a megyeielnök-választás második köre előtt az egy hétre szűkül.

Egységessé válik a szavazás módja is, így minden egyes választások már csak karikázási lehetőség marad. A választások helyéről és idejéről ezentúl minden háztartásba egyetlen levelet küldenek, és nem minden választásra jogosult számára.

Bevezetik annak lehetőségét, hogy a körzeti választási bizottságok jegyzőkönyveit elektronikusan is kiállíthatják.

Az első választások, amelyeket már az új törvénykezés alapján tartanak, a jövő évi parlamenti választások lesznek.

TASR/para