A volt szlovák külügyminiszter kész arra, hogy ENSZ-főtitkár legyen

2015. július 2. - 10:28 | Belföld

Ján Kubiš közel három hónapja az ENSZ iraki különleges megbízottjaként tevékenykedik.

A volt szlovák külügyminiszter kész arra, hogy ENSZ-főtitkár legyen

Kubiš 2006-tól az első Fico-kormány első külügyminisztere volt, őt követte posztján Miroslav Lajčák. Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár februárban nevezte őt ki az iraki különleges megbízottjává, azt megelőzően ugyanezt a posztot Afganisztánban töltötte be.

Már korábban is felröppent a hír, hogy szlovákiai jelölt is lehet az ENSZ-főtitkári címre Ban Ki-Mun megbízatási idejének lejárta után. Esélyesként szóba került mind Lajčák, mind Kubiš.

A The Economist c. tekintélyes gazdasági folyóirat szerint a posztkommunista országok egyikéből kerülhet ki a következő ENSZ-főtitkár, és a legesélyesebbek között említette a jelenlegi és a volt szlovák külügyminisztert is.

Kubiš most a Denník N napilapnak adott interjút, amelyben beszélt arról is, hogy kész arra, hogy az ENSZ főtitkára legyen. A lapnak Kubiš ezzel kapcsolatos ambícióira vonatkozó kérdésére azt válaszolta. "Mindig is voltak ilyen ambícióim. Jövő tavasszal kell döntenem, és én eltökélt vagyok a tekintetben, hogy ebbe belevágok. Tehát leginkább arról fogok dönteni, hogy ehhez milyen utat választok."

A Kubiš által vezetett misszió jelenleg az Iszlám Állammal áll szemben Irakban. A kérdésre, miként lehet legyőzni az Iszlám Államot, azt válaszolta, hogy mindenekelőtt politikai megoldáson kell dolgozni. "Ez egy komplex probléma, amely ellen katonai és ideológiai eszközökkel is harcolni kell, például a szunnita vallási vezetőkön keresztül, de kulcsfontosságú a politikai megoldások sürgetése" - fogalmazott.

Denník N/para

Címkék: ENSZ, Ján Kubiš