Žitňanská kibővítené az offshore cégekre vonatkozó korlátozásokat

2015. július 2. - 11:36 | Belföld

Lucia Žitňanská, a Híd alelnöke újabb módosító javaslatot terjeszt elő a körbeszerzési törvénnyel kapcsolatban, amely kibővíti az offshore cégekre vonatkozó korlátozásokat, valamint hamis információk megadása esetében szankciókat vezet be - áll a Híd párt csütörtöki sajtóközleményében.

Žitňanská kibővítené az offshore cégekre vonatkozó korlátozásokat

A törvénymódosítás közismert oka az elhíresült pöstyéni, offshore hátterű CT-beszerzés. Ezt követően a parlament elfogadott egy határozatot, amely korlátozza az offshore cégek hatáskörét a közpénzek felhasználása területén, mégpedig úgy, hogy kötelezővé teszi a végfelhasználók közzétételét.

Lucia Žitňanská szerint Robert Fico, valamint a Smer képviselői a törvénnyel kapcsolatban eddig csak ellentmondanak egymásnak. "Olyan törvényt terjesztettek elő, amely nincs összhangban a Smer képviselői által is jóváhagyott parlamenti határozattal, azzal a kifogással élve, hogy még nem áll rendelkezésre az EU-s irányelv. Az irányelv azonban már elkészült és egyértelműen kimondja, hogy a jelenlegi törvény elégtelen" - mondta a Híd alelnöke. Véleménye szerint így a Smer egy következő kifogást veszített el, miért ne fogadjon el egy átfogó törvényt.

Žitňanská szerint Fico kedvtelésből mondja el azt minden sajtótájékoztatóján, hogy az ellenzéknek nincs semmilyen megoldása. "Azért, hogy ezt a mondatot többé ne ismételhesse meg, egy olyan módosító javaslatot terjesztek elő, amely összhangban van azzal a parlamenti határozattal, amelyet a Smer képviselőinek többsége is jóváhagyott" - jelentette ki.

A javaslat célja hatékonyabbá tenni a közbeszerzési törvényt és kibővíteni a hatáskörét az összes olyan offshore cégre, amely közpénzeket akar felhasználni, valamint szankciókat vezet be abban az esetben, ha az offshore cég hamis információkat tüntet fel a végfelhasználókkal kapcsolatban.

Žitňanská szerint most már a Smernek sem lehet több kifogása, és itt már minden csak a képviselők akaratán múlik. "Nincs semmilyen ésszerű ok arra, hogy az offshore cégekről szóló törvény ne bővüljön ki. A Smernek meg kell mutatnia, hogy valóban korlátozni akarja-e az offshore cégek tevékenységét, vagy továbbra is inkább a nyilvánosság türelmével szeretne játszani" - tette hozzá Lucia Žitňanská.

h/para