Fico szerint a görögök eurozónából való távozása semmilyen hatással nem lesz Szlovákia gazdaságára

2015. július 5. - 17:56 | Belföld

Robert Fico szerint a népszavazás megmutatja, hogy mennyire is gondolják komolyan a görögök.

Fico szerint a görögök eurozónából való távozása semmilyen hatással nem lesz Szlovákia gazdaságára

Görögországnak nincs mély gazdasági kapcsolata Szlovákiával, így akármilyen változás is fog életbe lépni, semmilyen hatással nem lesz a szlovák gazdaságra. „Semmi oka sincs annak, hogy Szlovákia kárt szenvedjen“ – mondta Fico.

A kormányfő megcáfolta azt a szóbeszédet is, mely szerint ha Görögország kilép az eurozónából, Szlovákia elveszti azt a pénzt, amit Aténnak kölcsönzött. „Semmilyen pénzt nem vesztünk el, mivel Szlovákia semmilyen készpénzt nem adott Görögországnak. Ez csak egy szóbeszéd. Csak bizonyos garanciáink vannak, amiket vissza fogunk követelni“ – jelentette ki Fico.

Rámutatott arra is, hogy néhány évvel ezelőtt ugyanilyen problémai voltak Görögországnak, mint most, az eurozóna azonban akkor még nem volt felkészülve kellőképpen. „Görögország távozásával nem fogja befolyásolni az eurozóna folyamatát“ – emelte ki Fico.

Véleménye szerint a népszavazás megmutatja, hogy a görögök mennyire gondolják komolyan az egészet, miközben még mindig lát esélyt a tárgyalásra, azonban Fico szerint a görög kormányfő halálos játékot játszik, amellyel politikailag gyorsan likvidálhatja magát.

Bugár Béla egyetért abban, hogy még nem kell minden ajtót bezárni a tárgyalások előtt, de figyelmeztetett arra is, hogy Görögországnak reformokat kell bevezetnie. Bugár abban is egyetért, hogy távozásukkal nem befolyásolja a szlovák gazdaságot.

A Híd elnöke rámutatott arra, hogy Görögország Tsipras kinevezése előtt olyan intézkedéseket vezetett be, hogy kilábaljanak a legnagyobb nehézségekből, a választások után azonban tapasztalatlan politikusok kerültek a kormányba, akik populárisan kezdték megoldani a problémákat.

aktuality.sk/para