FELMÉRÉS: Hét politikai pártnak sikerült az év eleje óta átlépni az 5 százalékos parlamenti küszöböt

2015. július 6. - 17:57 | Belföld

A politikai pártok referenciájának januártól májusig való alakulása a Median SK ügynökség felmérése szerint megmutatta, hogy az parlamentbe bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot hét párt lépte át, az SDKÚ-nak ezt májusban sikerült megtennie, ahogy a Magyar Közösség Pártjának is. Az ötszázalékos határt 2015 elején közelítette meg a magyar párt.

FELMÉRÉS: Hét politikai pártnak sikerült az év eleje óta átlépni az 5 százalékos parlamenti küszöböt

Az összes eddigi felmérések szerint az Smer-SD a legerősebb politikai párt, mindegyik közvélemény-kutatás során átlépte az 5 százalékos határt a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Sieť (Háló), a Híd, az OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS).

A Smer-SD januárban 42,8 százalékos támogatottságot szerzett, februárban 43,3 százalék „voksolt“ rájuk, márciusban 32,2 százalék állt ki mellettük, áprilisban 39,9 százalék és májsuban pedig 38,2 százalékos volt a kormánypárt népszerűsége.

A Kereszténydemokrata Mozgalom januárban 9,8 százalékos támogatottságot ért el, márciusban 10,1 százalékos volt anépszerásége, áprilisban 11,1 százalék és májusban az eredmény 9,5 százalékos volt.

A Sieť a januári közvélemény-kutatás során 9,2 százalékos eredménnyel zért, februárban 9,5 százalék, márciusban 9,1 százalék, áprilisban 8,7 százalék, májusban pedig 9,2 százalékso volt az eredmény.

A Hídnak januárban 6,8 százalékos volt a támogatottsága az Median SK szerint, feburárban 6,9 százalékos, márciusban 6,1 áprilisban 6 százalékos, májusban pedig 6,5 százalékos.

Az OĽaNO 2015 eső hónapjában 6,4 százalékos eredménnyel zárt, feburárban ez az eredmény már 6,9 százalékos volt, márciusban 7,2 százalékra nőtt, áprilisban 7 százalékra csöklent a népszerűségük, májusban újra feltornázták magukat 7,2 százalékra.

A SaS-ra (Szabadság és Szolidaritás) januárban 6,2 százalék adta a voksát, februárban 5,2 százalék, márciusban 5 százalék, áprilisban 6,1 százalék és májusban pedig 6,2 százalék.

A Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) januárban 6 százalékos volt a támogatottsága, februárban már csak 5,5 százalék, márciusban 5,4 százalék, áprilisban 6,6 százalék, májusban ugyanannyi mint áprilisban.

Az SDKÚ-DS a felmérés szerint 4,9 százalékso támogatottságot szerzett, februárban ez 3,9 százalékra csökkent, áprilisban 4,4 százalékra nőtt, májusban pedig 5,1 százalékos volt az eredmény.

A Magyar Közösség Pártjára januárban a felmérésben résztvevők 4 százaléka adta a voksét, februárban már ez 4,4 százalékra nőtt, márciusban a népszerűségük 3,5 százalékra csökkent, áprilisban az eredmény 3,6 százalék volt, májusban pedig 3,7 százalék.

Ami a részvételt érinti, ha januárban rendezték volna a parlamenti választásokat, azon a választásra jogosultak 55,4 százaléka vett volna részt, 40,9 százalék távolmaradt volna a voksolástól, 3,9 százalék pedig nem tudott dönteni ebben a kérdésben.

Februárban 52,4 százalék ment volna el választani, 44 százalék otthon maradt volna,a bizonytalanok aránya 3,6 százalékso volt az áv második hónapjában.

Márciusban nőtt a szavazókedv, ekkor a szavazáson résztvevők aránya 53,9 százalékra nőtt, 42,6 százalék kihagyta volna a voksolást, a bizonytalanok aránya 3,6 százalékos volt.

Áprilisban az emberek 56,9 százaléka a voksolás mellett döntött volna, és távol maradt volna a szavazóurnáktól az emberek 38,5 százaléka, a bizonytalanok aránya 4,5 százalékra nőtt.

Ha májusban rendezté volna a parlamenti választásokat, azon a szavazásra jogosultak 55,4 százaléka vett volna részt, 40,9 százalék nm élt volna szavazási jogával, a bizonytalanok aránya pedig 3,7 százalékos volt.

TASR/para

Címkék: felmérés, MEDIAN SK