Híd: A régiók fejlesztése prioritást kell hogy élvezzen

2015. július 8. - 16:38 | Belföld

A régiófejlesztéssel kapcsolatos lépésekről tárgyalt a Híd több polgármesterrel, országszerte négy találkozón.

Híd: A régiók fejlesztése prioritást kell hogy élvezzen

Solymos László, a Híd alelnöke szerint már több éve tanúi vagyunk a falvak elnéptelenedésének és a vidéki életmód elveszítésének. A párt sajtóközleményében emlékeztetett, hogy ugyanakkor érvényes, hogy Szlovákia legtöbb területe vidéki jellegű, ezért a politikusok feladata a korszak kihívásaira reagálni, és egy egységes koncepciót kínálni ezen területek fejlesztésére.

"A találkozókon is bebizonyosodott az, hogy a polgárok elvárják polgármestereiktől, hogy visszahozzák a falvakba az életet, új munkahelyeket teremtsenek, valamint otthon tartsák a fiatalokat, hogy otthon alapíthassanak majd családot. A polgármesterek azonban erre nem mindig képesek az állam aktív támogatása nélkül" - mondta Solymos László. Elmondása szerint a régiók fejlesztése a Híd számára mindig is prioritás volt.

Az alappillérek, amelyeken a régiófejlesztésnek kell alapulnia, az infrastruktúra kiépítése és a saját emberi potenciáljának kihasználása. "Nem lehetséges minden régiót azonos módon kezelni. Gömör soha nem fog úgy kinézni, mint Pozsony, de fontos, hogy a további fejlesztéséhez és új munkahelyek teremtéséhez minden egyes régió adottságait kihasználjuk" - jelentette ki.

A régiófejlesztés egyik legfontosabb tényezőjeként jelölték meg a vidéki turizmust. Solymos véleménye szerint a vidéki turizmus fellendítheti az egész mikrorégió életét, ugyanis a beérkező turistákhoz több tevékenység is fűződik. "Ilyen például az ún. slowfood – egész Európában egyre híresebb a házi, hagyományos ételek elkészítése. Szlovákiának minden feltétele megvan ahhoz, hogy ezt a trendet kihasználja" - húzta alá Solymos László.

A jelenben azonban Solymos szerint a mikrorégióknak hiányzik a professzionális bemutatása, és éppen itt látja a lehetőséget arra, hogy az állam segítséget nyújtson. "Az államnak támogatnia kellene a régiók prezentálását, úgy otthon, mint külföldön is, valamint a minőségi standardok létrehozását is, amelyeket a polgárok tudatába kell építeni" - mondta a Híd alelnöke.

-para-