Szlovák férfi verbuválta a pénztelen cseheket, akik pervitint szállítottak Japánba

2015. július 10. - 14:37 | Belföld

Az ügy: iráni pervitint, Törökországból vagy Örményországból Japánba, egy szlovák által toborzott cseh drogfutárokkal.

A cseh iDNES.cz portál idézte pénteken a cseh drogellenes központ szóvivőjét, Barbora Kudláčkovát, aki elmondta, hogy a rendőrség leleplezett egy nemzetközi szervezett bűnözői csoportot, amelynek tagjai Törökországból vagy Örményországból szállítottak pervitint (metamfetamin) Japánba. A futárokat, akik egyetlen útért párban 100 ezer cseh koronát (3600 eurót) kereshettek, egy szlovák állampolgárságú, de Csehországban élő férfi szervezte be. Leginkább pénztelen csehek között keresgélt.

Kudláčková szavai szerint a pervitin, amit Japánba szállítottak, Iránból származott. A nyomozók hónapok óta dolgoztak az ügyön. Nagy-Britanniában vették őrizetbe a bűnszervezet vezetőit, eddig öt szállítást sikerült dokumentálniuk. Japánban pedig egy férfit és egy nőt tartóztattak le, akiknél két kiló pervitint találtak a bőröndjeikben elrejtve.

Az iDNES.cz arról is ír, hogy Nagy-Britanniában két szlovákot csuktak le, akik Törökországból és Örményországból próbáltak bejuttatni az országba öt kiló drogot. A Csehországban élő szlovákot pedig a törökországi Antalyában fogták el, amikor átvette volna a csomagját a reptéren. Nála szintén volt két kiló pervitin, ami Japánba ment volna.

Kudláčková elmondta, hogy ő volt az ügy legfőbb gyanúsítottja a csehországi Sake elnevezésű rendőrségi akciónak. Törökországban tíz év börtönt kapott.

Elmondta azt is, hogy a Csehországban toborzott futárok Prágából, illetve Bécsből repültek Törökországba és Örményországba, ahol egy speciálisan átalakított bőröndöt kaptak, melyben el lehetett rejteni kb. egy kilogramm kábítószert. Ezután a bőröndökkel az Egyesült Arab Emirátusokon, Dubajon keresztül jutottak el Japánba, ahol megkapták a jutalmukat a drog leadása után.

A szóvivő elmondta, hogy a bűnszervezetnek iráni, török, szlovák és cseh tagjai voltak. A Csehországban letartóztatott három személy 18 évig terjedő börtönre ítélhető, és a csehek kérelmezik a britek által őrizetbe vett szlovák kiadását is. Japánban a két elfogott futárt június végén hét és tíz év közti szabadságvesztésre ítélték.

SME/para