Harabin szenátusa szabadlábra helyezte a maffiózó Viliam Mišenkát!

2015. július 15. - 11:45 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróságon Štefan Harabin szenátusa döntött Viliam Mišenka vizsgálati fogságának megszüntetéséről - tudta meg az Aktualne.sk.

Harabin szenátusa szabadlábra helyezte a maffiózó Viliam Mišenkát!

Mišenkát 2013 januárjában utasították ki Venezuelából, ekkor került haza. Több bűntényben is gyanúsítottként szerepelt, a rendőrségi bizonyítási eljárás azonban fokozatosan mindegyikben csődöt mondott.

Korábban először a pozsonyi maffiózó, Peter Čongrády meggyilkolása (2004) kapcsán került vizsgálati fogságba, de ez ügyben a koronatanúról, Ján Krajčíkról kiderült, hogy hazudott. Időközben más személyeket jogerősen elítéltek Čongrády meggyilkolása ügyében.

Gyanúsították Jozef Gudáb megölésével (2003) is, de itt is Krajčík volt a koronatanú, és Mišenkát ez alól is felmentették, idén június 30-án

Alig hagyta el a börtönt, már ment is vissza, ugyanis a nagytapolcsányi Euromont TO cégnél történt 2009-es robbantással kapcsolatban is megvádolták - és július 3-án a Specializált Büntető Bíróság jóváhagyta a vizsgálati fogságba helyezését.

A robbanás során egy személy halt meg, aki a robbanószerkezetet odavitte. Súlyos sérültből azonban volt több is, köztük Mišenka sógornője, Zuzana. Az üggyel összefüggésben tavaly vizsgálati fogságba helyezték Ján Krajčíkot is.

Mišenka előzetes letartóztatása ellen védőügyvédje fellebbezett, és erről most döntött a Legfelsőbb Bíróság szenátusa a következő összetételben: Štefan Harabin (elnök), Gabriela Šimonová, Viliam Dohňanský.

A TASR információi szerint a Legfelsőbb Bíróság már kézbesítette a szabadlábrahelyezésre vonatkozó utasítást, és Mišenkát röviddel délit 12 óra előtt kiengedték a nyitrai büntetés-végrehajtási intézetből. Ezt megerősítette Adrián Baláž, az Igazságszolgáltatási és Büntetés-végrehajtási Őrök Testülete igazgatói irodájának vezetője is.

Igor Cibula, Mišenka ügyvédje jelezte, hogy ügyfele együttműködik a büntetőjogi szervekkel a folyamatban lévő eljárás során.

A nagytapolcsányi robbantás az utolsó ügy, amelyben Mišenka még gyanúsított. Korábban számos gyilkossággal vádolták, de fokozatosan mindegyik alól felmentették.

Aktualne.sk/para