23 éve fogadta el a parlament Szlovákia önállóságáról szóló nyilatkozatot

2015. július 17. - 12:59 | Belföld

1992. július 17-én, az akkori Csehszlovák Szövetségi Köztársaságban fogadta el a szlovák parlament a Szlovákia önállóságáról szóló nyilatkozatot. Bő egy évvel később, 1993. október 20-án július 17-ét az ország önállóságának emléknapjává nyilvánították.

23 éve fogadta el a parlament Szlovákia önállóságáról szóló nyilatkozatot

Az 1992 júniusában megtartott választásokon a két szövetségi állam legerősebb pártjai, az ODS és a HZDS megállapodtak arról, hogy tárgyalni fognak a szövetségi államjogi problémákról. A nyilatkozatot a választásokon győztes HZDS és az SNS programjával összhangban fogadták el. A javaslattevő szerint ez már akkor történt, amikor jelentősebb fordulat már nem volt várható az ODS és a HZDS vezetői, Václav Klaus és Vladimír Mečiar tárgyalásán.

Július 13-án a szlovák parlament képviselői frakcióinak vezetőiből álló grémium úgy döntött, hogy a parlament egyszerű többséggel hagyhatja jóvá a nyilatkozatot. Négy nappal később egy ünnepélyes ülésen tárgyalta ezt a parlament, melyet az akkor házelnök, Ivan Gašparovič vezetett, és amelyen részt vettek a csehszlovák szövetségi gyűlés és kormány közjogi méltóságai, egyházi méltóságok, külföldi európai parlamenti képviselők.

Mečiar az ülésen a nyilatkozatot egy kvalitatív fordulatnak nevezte, amire a szlovákok ezer éve vártak. A miniszterelnök ezt követően a szövetségi alkotmány hatályát arra a napra korlátozta, amikor hatályba lép a Szlovák Alkotmány. Csehország polgárainak üzenve kijelentette, hogy a céljuk nem az, hogy az együttélésüket megszakítsák. A szövetségi gyűlés akkori elnöke, Michal Kováč felolvasta 56 szlovák szövetségi képviselő nyilatkozatát, akik csatlakoztak a szlovák deklarációhoz.

Az önállóságról szóló nyilatkozatról való szavazáson a parlament 150 képviselőjéből 147-en vettek részt. Közülük 113-an szavaztak mellette: HZDS (73), SDĽ (25), SNS (15). 24 pedig ellene: KDH (17), Együttélés (7). 10-en tartózkodtak: MKDM - Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (6), SDĽ (3), Együttélés (1).

A szavazás napján Václav Havel államfő bejelentette, hogy lemond.

A nyilatkozat szövege:

Deklarácia Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky. Schválené Slovenskou národnou radou uznesením zo 17. júla 1992 číslo 26.

My, demokraticky zvolená Slovenská národná rada, slávnostne vyhlasujeme, že tisícročné úsilie slovenského národa o svojbytnosť sa naplnilo. V tejto historickej chvíli deklarujeme prirodzené právo slovenského národa na sebaurčenie tak, ako to zakotvujú aj všetky medzinárodné dohody a zmluvy o práve národov na sebaurčenie.
Uznávajúc právo národov na sebaurčenie, vyhlasujeme, že aj my si chceme slobodne utvárať spôsob a formu národného a štátneho života, pričom budeme rešpektovať práva všetkých, každého občana, národov, národnostných menšín a etnických skupín, demokratické a humanistické odkazy Európy a sveta. Touto deklaráciou Slovenská národná rada vyhlasuje zvrchovanosť Slovenskej republiky ako základ suverénneho štátu slovenského národa.

Bratislava 17. júl 1992

TASR/para