Azoknak, akik elveszítették szlovák állampolgárságukat, csak az 5,5%-uk magyar

2015. július 17. - 14:37 | Belföld

Öt évvel ezelőtt, 2010. július 17-én lépett hatályba a szigorított szlovák állampolgársági törvény.

Azoknak, akik elveszítették szlovák állampolgárságukat, csak az 5,5%-uk magyar

Az elmúlt öt évben ez alapján 1127 személy vesztette el szlovák állampolgárságát. A belügyminisztérium statisztikái alapján a következőképp oszlanak meg az egyes országok állampolgárságának igénylői:

cseh - 382
német - 230
osztrák - 165
brit - 97
MAGYAR - 62
amerikai 37
norvég - 29
belga, holland - 24
ír - 14
olasz - 13
svájci, kanadai - 10
ausztrál, francia - 6
finn, svéd - 3
izlandi, kínai, lengyel, orosz - 2
ukrán, dán, új-zélandi, izraeli - 1

A vitatott törvény enyhítésére már több alkalommal is tettek kísérletet, de rendre sikertelenül. A jogszabályt vizsgálta az Alkotmánybíróság is, de nem tudta megmondani, hogy alkotmányellenes vagy sem. A belügyminisztérium már régebben jelezte, hogy elkészült a törvény enyhítő módosításával, de egyelőre nem terjesztették a parlament elé.

53 kérvényezőből eddig csak 8-an kapták vissza

Egy belügyminisztériumi rendelet alapján azonban idén februártól kérvényezhető a szlovák állampolgárság visszaadása azok számára, akik 1993. január 1-je óta eltelt időben veszítették el azt. A döntéshozatali folyamat során figyelembe veszik az állampolgárság elvesztésének körülményeit, illetve annak módját is, hogy az illető milyen módon lett egy másik ország állampolgára. Ez azt jelenti, hogy elsősorban azok a kérvényezők kaphatják vissza szlovák állampolgárságukat, akik a másik országban, amelynek állampolgárságáért folyamodtak, valamilyen nyilvántartott lakhellyel rendelkeznek.

A rendelet hatályba lépése óta összesen 53-an kérvényezték a szlovák állampolgárságuk visszaadását, ám eddig csak 8 személy kapta vissza, mindannyian csehek. A kérvények közül 13 érkezett Csehországból, 2 Magyarországról, 2 Ausztráliából, 1 pedig az Egyesült Államokból. A fennmaradó 35 kérvényt szlovákiai településekről küldték.

TASR/para