Kažimír nem érti, miért támadják azon államokat, amelyek csak az eurozóna szabályainak betartását szorgalmazzák

2015. július 17. - 10:35 | Belföld

Peter Kažimír pénzügyminiszter szerint nagyon nehéz lesz biztosítani Görögország számára a segítséget.

Kažimír nem érti, miért támadják azon államokat, amelyek csak az eurozóna szabályainak betartását szorgalmazzák

A pénzügyminiszter a Wall Street Journalnak elmondta, hogy bátor döntésnek tartja a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble javaslatát, mely szerint Görögország ideiglenesen kilépne az eurozónából.

Ezt azonban később nem hagyták jóvá, több politikus is kritizálta a javaslatot, mellyel nyomást gyakoroltak Görögországra és Alexis Tsipras elnökre. A francia pénzügyminiszter, Michel Sapin nevetségesnek tartotta az ideiglenes Grexit ötletét.

Kažimír azt is elmondta a lapnak, hogy nem érti, miért támadják az olyan államokat, mint Németország, Finnország, vagy Szlovákia, amelyek csak azt szeretnék, hogy betartsák az eurozóna szabályait.

A pénzügyminiszter szerint a görögök vonakodása a szabályok betartásától, és a néhány hónapos harc az elszámolási reformok ellen megnövelte az újabb segély szükségét. A harmadik segélycsomag értéke elérheti a 86 milliárd eurót.

Kažimír sajnálja a görögöket, akiknek most tűrniük kell a politikájuk és kormányuk okozta következményeket. Ugyanakkor pozitívan értékelte a volt pénzügyminiszter lemondását.

aktualne.sk/para