Átlagban bruttó 929 eurót kerestünk az idei év első hat hónapjában

2015. július 20. - 13:26 | Belföld

Egy felmérés szerint 929 eurót kerestünk idén átlagban. Ez az összeg bruttó és tartalmazza a jutalmakat is.

Átlagban bruttó 929 eurót kerestünk az idei év első hat hónapjában

A Platy.sk portál online felmérésében 36.766-an vettek részt, az ő válaszaik alapján jött ki a 929 euró. A keresetek természetesen Pozsony megyében a legmagasabbak (átlag: 1283 euró) míg az Eperjesi kerületben a legalacsonyabbak.

A 929 euró bruttó érték, amelybe a válaszadók már beleszámolták az év során kapott jutalmaikat, jutalékaikat. A felmérésben résztvevők válaszai alapján az átlagos összegnél csak két kerületben kerestek többet - az egyik az említett Pozsonyi, míg a másik, kissé meglepően a Kassa, amely 2 euróval haladta meg az átlagot. Ezzel szemben az átlagos bruttó kereset a válaszok alapján az Eperjesi kerületben volt a legalacsonyabb, 808 euró.

A felmérés szerint nagy az eltérés a nemek között. Az idei év első felét vizsgáló felmérés szerint a férfiak átlagban 27%-kal, 218 euróval kerestek többet a nőknél.

A pozíciót illetően a vezetői posztokon, illetve a képzett műszaki alkalmazottak (pl. technológus, programozó, építész) esetében haladta meg az átlagbér az ezer eurót. A segédmunkások kerestek velük szemben a legkevesebbet, átlagban mindössze bruttó 547 eurót.

Nagyok voltak a bérkülönbségek a cégek között is. A nagyvállalatoknál 30%-kal kerestek többet a válaszadók az idei év első felében, mint a kisebb cégeknél. Azok a válaszadók, akik 10-nél kevesebb személyt foglalkoztató cégeknél dolgoztak, saját bevallásuk szerint átlagban bruttó 780 eurót kerestek, míg a legtöbbet azok vihettek haza átlagban havonta, akik 250 és 1000 közti alkalmazott-létszámmal bíró vállalatnál dolgoztak (1015 euró). Az ennél is nagyobb cégeknél dolgozók átlagkeresete 1002 euróra jött ki.

A gazdasági ágazattól függően is nagyok voltak az eltérések. Az idegenforgalomban, szállodaiparban és gasztronómiában dolgozók átlagbére negyedével volt alacsonyabb az összátlagnál. Ugyan az esetükben éppen a csúcsidőszakban vagyunk, féléves tekintetben a keresetük mindössze 690 eurót tesz ki átlagban. A 929 eurós átlagot az építőiparban, pénzügyi szektorban, iparban, energetikában és információs technológiai területen dolgozók keresete haladta meg.

TASR/para

Címkék: átlagbér