FELMÉRÉS: Lassacskán indulhat a verseny Ficóék kegyeiért

2015. július 27. - 13:38 | Belföld

Lényegében stabilizálódni látszik a helyzet. A Smernek kell koalíciós partner. Hogy ki lesz az?

FELMÉRÉS: Lassacskán indulhat a verseny Ficóék kegyeiért

Ősztől kezdődhet az udvarlás. A Polis intézet júliusi felmérése szerint 35%-kal nyerné meg a választásokat a Smer most, de a párt támogatottsága már hónapok óta e körül mozog. Ez most 61 képviselői mandátumot jelentene számukra (a mostani felállás szerint 83 van nekik), ami azt jelentené, hogy kell legalább egy koalíciós partner.

A legkézenfekvőbb a 2006 és 2010 közti tapasztalatok alapján az SNS lehet, amely Ján Slota kirúgása után feltámadt, és az utóbbi hónapokban stabilan hozza a 8% körüli támogatottságot, ami most egészen pontosan a Polis adatai szerint 8,3%, és 15 mandátumot jelent. Egy Smer-SNS koalíciós kormány tehát éppenhogy többségben lenne a maga 76 képviselőjével, és már egyetlen képviselő durcáskodása esetén baj lehet.

Stabilan a második legerősebb formáció a Radoslav Procházka vezette Sieť, amely most 12,1%-ot kapirgált össze, és ennek köszönhetően 21 emberét ültethetné a parlamenti padsorokba.

Először mérték fel, hogy milyen lenne, ha Igor Matovičök összefognának Daniel Lipšicékkel, és hát a helyzet nem feltétlen rózsás. Az OĽaNO ugyanis egyedül is összehozott időnként 8%-ot, most a Novával karöltve 8,9%-ot értek el, miközben ilyen koalíciók esetén nem 5, hanem 7% a bejutási küszöb. Ez az eredmény egyébként 16 képviselői mandátumot jelentene számukra.

Innentől lefele a Smernek lényegében már nem érdemes koalíciós partnert keresnie, mivel kormányzó többséget nem szereznék meg - jelen állás szerint. A már említett 8,3%-os SNS-t a támogatottsági sorrendben a Híd követné 8,1%-kal és 14 képviselővel.

A Hídé alá csúszott a KDH preferenciája, 7,9%-kal viszont ők is 14 képviselőt delegálhatnának. Rajtuk kívül pedig bejutna még az MKP is, de támogatottságuk (5,1%) nagyon a parlamenti küszöb határán mozog, viszont hónapok óta lényegében ugyancsak stabil. Ez 9 parlamenti képviselőt jelentene számukra.

Kibukna a parlamentből az SaS (4,5%) és az SDKÚ-DS (1,8%), de távolról sem közelítené meg a bejutási küszöböt a KSS (1,9%), és a Kotleba-féle ĽSNS sem.

SME/SITA/para